Върховният съд се произнася по присъдата на Майкъл Шийлдс до месец

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе до месец по обжалването на присъдата на британския запалянко Майкъл Шийлдс, след като във вторник разгледа жалбата на защитата му.

Адвокатът на британеца Георги Гатев поиска от ВКС делото срещу клиента му да бъде върнато във Варненския окръжен съд за повторно гледане поради допуснати сериозни процесуални нарушения. Ако съдът не изпълни това искане, то поне да намали присъдата на Шийлдс, която не отговаряла на деянието му.

През май 19-годишният Майкъл Шийлдс бе арестуван във Варна, след като в пиянско изстъпление сред група британски футболни запалянковци удари с камък 25-годишният барман Мартин Георгиев по главата и го рани тежко. Шийлдс бе осъден за опит за убийство, като се взе предвид, че контузеният Георгиев може да остане инвалид за цял живот.  

Според адвокат Гатев наложената присъда от 15 години затвор за Шийлдс, както и паричното обезщетение от 120 хил. лв., което той трябва да изплати на Мартин Георгиев е прекалено завишено. Защитникът пледира, че първоинстанционният съд е допуснал процесуално нарушение, като е разяснил правата на Майкъл Шийлдс на второто съдебно заседание, а не на първото, както би трябвало да бъде.

От друга страна Гатев посочи, че всички направени разпознавания на клиента му в досъдебното производство са били опорочени. Също така, според него, има сериозно разминаване в свидетелските показания, които съдът не бил взел под внимание.

Съдът не е взел под внимание и показанията на друг британски гражданин и приятел на Шийлдс Греъм Санки, който след напускането на България изпрати пълни самопризнания, в които казва, че той е извършител на побоя над Георгиев.

Прокурорът по делото от Върховната касационна прокуратура Марио Стоянов заяви, че защита не е била права в тезата си, че първоначалното 24 часово задържане на Шийлдс е било без осигурен адвокат, защото тогава Шийлдс не е бил обвинен. Защитникът влиза в ролята си, когато има обвинение, каза Стоянов. 

Прокурорът каза още, че показанията на свидетелите трябва да се приемат за достоверни, защото те са незаинтересовани лица. Самопризнанията на Санки пък били медийни изяви и не се отнасят към делото, тъй като събраните доказателства недвусмислено сочели, че извършителят на нападението е Шийлдс.

Прокурорът посочи още, че наложеното на Шийлдс наказание е справедливо, а размерът на сумата по гражданския иск е занижена.

Адвокатите на пострадалия Мартин Георгиев заявиха обаче, че съдът не е допуснал процесуални нарушения. Те също смятат, че обезщетението трябвало да бъде по-високо.

Пред магистратите Шийлдс посочи, че е абсолютно невинен и съжалява за пострадалия българин. В залата бяха и близките му, които следяха делото с преводач.

Майкъл Шийлдс бе осъден на 15 години затвор от Варненския окръжен съд за опит за непредумишлено убийство. Съдът определи и той да заплати обезщетение на Георгиев в размер на 200 хил. лева. По-късно Варненският апелативен съд потвърди присъдата на британеца, но намали на 120 000 лева сумата, която той трябва да плати на пострадалия барман.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?