Върховният съд в Чили призна, че е абдикирал от функциите си при Пиночет

Снимка: БГНЕС

Чилийският Върховен съд за първи път призна тежките пропуски, допуснати по отношение на жертвите на режима на Аугусто Пиночет, предава в събота АФП.

"Стигнахме до убеждението, че няма друга нагласа, освен да признаем тежките действия и допуснатите пропуски по това време", каза председателят на Върховния съд Рубен Балестерос в публично изявление в края на пленарната сесия на съдиите в петък.

Според съдиите би трябвало ясно да се каже, че по време на диктатурата на Пиночет се е наблюдавало "абдикиране от съдебни функции".

След военния преврат на 11 септември 1973 г., който сваля социалистическото правителство на Салвадор Алиенде и слага начало на диктатурата на Пиночет, чилийските съдилища отхвърлят около 5000 искания за защита на нелегално задържани и изчезнали. Като формален мотив магистратите масово посочват липсата на информация по тези въпроси.

Въпреки признанието, че Върховният съд е допуснал "абдикиране от съдебни функции", по време на пленарната сесия на съдиите не бе поднесено извинение към жертвите на режима на Пиночет.

Бившият председател на съда Милтон Жюика, които също участва в заседанието в петък, каза пред пресата, че е решено искането на прошка да е индивидуално действие.

В сряда Асоциацията на съдиите в Чили се извини заради неизпълнението на задължението да бъдат защитени жертвите на режима на Пиночет.

"Дошло е време да се извиним на жертвите, техните семейства и на чилийското общество", заявиха съдиите в безпрецедентно изявление.

Между 1973 г. и 1990 г. около 3200 души са убити или безследно изчезнали в Чили, според правозащитните организации.

"Трябва да се признае и да каже ясно и на висок глас: съдебните власти - и по-специално Върховният съд тогава - не са изпълнили задължението си на гарант на правата на човека и защита на жертвите от злоупотребите на държавната власт", обявиха още съдиите в сряда.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?