Върховният съд в Израел постанови промяна в трасето на защитната стена

Върховният съд в Израел постанови трасето на спорната бариера за сигурност на Западния бряг, която се изгражда в момента, да бъде променено, тъй като е в ущърб на местното палестинско население.

В сряда съдът посочи, че трасето около Ерусалим трябва да бъде променено, за да се намалят трудностите за палестинците, дори и това да означава по-малко сигурност за Израел.

Настоящото съдебно решение представлява прецедент, който може да се прилага при други спорове във връзка с изгражданата защитна стена.

Съдът постанови, че израелското правителство трябва да промени 40-километрово трасе на секция от стената, която минава западно и северозападно от Ерусалим, предаде Си Ен Ен.

Израел твърди, че стената е необходима, за да го предпазва от атентатори - самоубийци. Палестинците обаче смятат, че по този начин се заграбва земя и хора се разделят от техните семейства, работа и училища.

Палестинците обвиниха израелския премиер Ариел Шарон за едностранно установяване на границите между Израел и Палестинската държава, които според мирния план за Близкия изток трябваше да бъдат договорени на финала на преговорите.

Решението на Върховния съд бе издадено преди очакваното произнасяне на висшата съдебна инстанция на ООН за законността на изгражданата стена, което обаче няма задължителен характер.

Международният съд бе помолен да се произнесе по въпроса през декември и се очаква да излезе с решение на 9 юли.

Споделяне

Още от Свят