Върховният съд в Нидерландия: Москва трябва да плати 50 млрд. долара заради "Юкос"

Върховният съд в Нидерландия: Москва трябва да плати 50 млрд. долара заради "Юкос"

Върховният съд на Нидерландия отхвърли иска на Русия за спиране на процеса по изплащане на присъдените през февруари 2020 г. на бившите акционери на петролната компания "Юкос" 50 млрд. долара.

Искането на Русия бе да се спре изпълнението на арбитражното решение, което отделно се обжалва от федерацията, до окончателното решение на съда по случая. Той обаче е отхвърлил това желание и се произнася, че тримата бивши акционери в секвестираната от руското правителство компания могат да продължат да си търсят присъдените им обезщетения до вземането на окончателното решение по спора.

"Устните пледоарии по същество ще са в началото на 2021 г.", съобщават от съда.

Според него вероятността руската страна да спечели "не е толкова голяма, за да се одобри прекратяване на изпълнението на решението преди да се изчака окончателната присъда". При разглеждането на оценката как ще бъдат засегнати и двете страни при продължаване или прекратяване изпълнението на съдебното решение за обезщетението съдът не е намерил основание, за да удовлетвори искането на Руската Федерация.

Русия се обърна в края на октомври към Върховния съд на Нидерландия с искане да се спре изпълнението на решението на Апелативния съд от февруари, който присъди 50 млрд. долара на компаниите "Хъли ентърпрейсиз лимитид" (Hulley Enterprises Limited), "Юкос юнивърсъл лимитид" (Yukos Universal Limited) и "Ветърън петролиъм лимитид" (Veteran Petroleum Limited). Те чрез "Груп Менатеп Лимитед" държаха над 70 процента в "Юкос", който практически бе национализирана заради претенции на държавата за укрити данъци. Техният първоначален иск бе за 100 млрд. долара, заради това, че Русия е нарушила подписаната от нея Енергийна харта, която пази чуждите енергийни инвестиции в страната.

Към момента сумата е набъбнала със 7 млрд. долара заради неустойки.

Руското правосъдно министерство смята, че бившите акционери са влезли в капитала на компанията чрез заговор, фиктивни търгове и с подкупи към чиновници, които са отговаряли за приватизацията на нефтения гигант. Тезата на ведомството е, че те всъщност не са платили за акциите и нямат принос към руската икономика.

От Министерството на правосъдието на Русия в петък обявиха на сайта си, че "Руската Федерация оценява решението на Върховния съд на Нидерландия като необосновано и ще продължи да отстоява законните си интереси в Нидерландия и пред други юрисдикции".

Ведомството смята, че съдът е приел неправомерно прекалено строг стандарт при оценката на шансовете за удовлетворяване на подадената касационна жалба от Руската Федерация. "Съдът отказа да вземе под внимание многочислени доводи на руската страна за недобросъвестните действия на бившите акционери на "Юкос", заявяват от министерството.

Като такива руските медии посочват опитите за получаване на имущество, което не принадлежи на руската страна и се намира в други държави, или е защитено от дипломатически имунитет, както и търговски марки на предприятието "Союзплодоимпорт".

През лятото на 2014 г. арбитражният съд в Хага постанови Москва да плати 50 млрд. долара на акционерите на компанията заради това, че руската страна е извършила през 2003 г. пълномащабна атака срещу "Юкос" с цел да я фалира, да придобие активите ѝ и да отстрани от политическата сцена нейният директор и акционер Михаил Ходорковски. Той и други представители на компанията междувременно бяха арестувани, а по-късно и осъдени.

Това решение бе обжалвано пред окръжен съд в Хага от Москва през ноември 2014 г. с мотива, че акционерите в "Юкос" не може да се ползват от защитата на Енергийната харта, тъй като техните дружества се контролират от руски граждани. През април 2016 г. съдът отмени арбитражната присъда с мотива, че Русия действително е подписала международния документ, но не го е ратифицирала. Многомилиардната компенсация бе обявена за нищожна, заради нарушен мандат на състава на арбитражния съд и липсата на мотиви по редица засегнати в присъдата въпроси.

В началото на 2020 г. обаче Апелативният съд в Хага постанови, че в неговата юрисдикция е да следи дали се спазва договора за Енергийната харта. Русия я е подписала и макар да не я ратифицирала с подписването се е задължила временно да изпълнява този договор, ако той не нарушава руското законодателство. Решението на съда е, че няма никакво противоречия на Енергийната харта с руското законодателство и затова отмени решението на окръжния съд и потвърди обезщетението от 50 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?