Върховният съд в Румъния решава кой е законен наследник в кралското семейство

Крал Михай

Върховният съд в Румъния ще се произнесе на 7 февруари по деликатния съдебен казус за законния наследник в бившето кралско семейство, като решението може да има последици за разпределението на имотите на фамилията, предаде АФП , като се позовава на съдебен източник.

Съдът проучи жалба, внесена от бившия крал Михай, срещу решение на апелативния съд, с което за законен наследник се признава Карол Мирча Григоре, първороден син на Карол Втори, роден от морганатичен брак (брак между аристократ и неаристократ – бел. ред.). На съдебно заседание във вторник съдът обяви, че ще произнесе решението си на 7 февруари, посочи за АФП адвокатът на Михай Първи Адриан Василиу.

Тази юридическа сага започва през 1955 г. в Лисабон, когато португалското правосъдие се произнася в полза на Карол Мирча. Две години по-късно съд в Париж произнася подобно решение.

Синът на Карол Мирча  - Паул, е представил от 1991 г. на румънското правосъдие искане за изпълнение на съдебното решение от Лисабон. Съдебният процес по случая в Румъния претърпя много обрати и Румъния бе осъдена от Европейския съд за правата на човека за нарушение на правото на справедлив процес в разумен срок.

Аз изтъкнах пред съдиите, че искането на ищеца е неоснователно, тъй като не отговаря на необходимите условия, каза Василиу, като посочи, че съдът в Лисабон се е произнесъл по случая според португалското законодателство, а не според румънското.

По време на предишното съдебно заседание Паул изрази надежда, че правосъдието ще признае неговия баща като първороден син на крал Карол и глава на кралската фамилия. Неговият адвокат Веронел Радулеску подчерта важността на този процес, като припомни, че неговият клиент има съдебни претенции към редица имоти, които са били предадени през последните години на бившия крал Михай.

Карол Мирча е роден през януари 1920 г., повече от девет месеца след като бракът на Карол Втори с Йоана Ламбрино, която няма аристократичен произход, е анулиран от правосъдието. Карол се жени втори път за гръцката принцеса Елена и от този брак се ражда синът му Михай. Михай Първи е бил на престола два пъти - между 1927 и 1930 г., а след това от 1940 до 1947 г.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?