Върховният съдия, спипан да вечеря с Марио Николов, беше понижен

Марио Николов и Петър Стоянов

Петър Стоянов вече не е съдия във Върховния административен съд, а причината за това е тайната му вечеря с подсъдимия по делото "САПАРД" бизнесмен Марио Николов. Магистратът работеше като командирован във ВАС, но през миналата седмица председателят на съда Георги Колев е отменил заповедта за командировката, по силата на която Петър Стоянов правораздаваше на върховно ниво, съобщава сайтът "Правен свят". Информацията бе потвърдена за Mediapool.

 

Така Петър Стоянов се е върнал на старата си позиция във Военноапелативния съд.

 

Източници на Mediapool от ВАС допълниха, че решението на Георги Колев е взето миналата сряда, ден преди Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарно дело срещу съдия Стоянов.

 

Преди да бъде спипан на вечеря с Марио Николов съдия Петър Стоянов стана един от примерите за безпринципната практика на Висшия съдебен съвет за командироване на магистрати. Той беше член на предишния състав на кадровия орган на съдебната власт и след изтичането на мандата трябваше да се върне като съдия във Военно-апелативния съд. Съдия Петър Стоянов обаче не се върна там, а бе командирован като съдия във Върховния административен съд въпреки липсата на опит в административното право.

 

Преди 10 дни "Капитал" публикува снимка от вечерята на Марио Николов и съдия Стоянов, направена в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези". Етичният проблем в случая е, че върховен съдия си позволява да се среща с подсъдим бизнесмен.

 

Срещата обаче повдига и по-сериозен въпрос. В края на миналата година Петър Стоянов е бил докладчик по дело на фирмата, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Въпросната фирма "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата, свързана с брата на сътрапезника си, обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

 

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд - София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

 

Потърсен за коментар от "Капитал", Петър Стоянов първо казва, че не познава Марио Николов освен от медиите. После признава, че все пак познава Николов с многозначителното уточнение: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

Споделяне

Още от България