Вариант "Б": Кристалина Георгиева – еврокомисар по околна среда

България може да помогне на иракските кюрди с муниции

Кристалина Георгиев, сн. БГНЕС

Кристалина Георгиева със сигурност ще получи "по-сериозно портфолио" в следващата Европейска комисия, прогнозира външният министър Даниел Митов в понеделник.

Правителството номинира Георгиева за "външен министър" на ЕС, но все още има много неизвестни в пъзела на новата комисия и не се знае дали постът ще бъде в сферата на ЕНП или на европейските социалисти.

Митов обясни, че при всички положения България ще настоява за един от приоритетните постове в комисията, но отказа да уточни кои точно визира. Според неофициална информация на Меdiapool Кристалина Георгиева има шанс за поста еврокомисар по околната среда.

"Когато говорим за поста върховен представител на ЕС за външна политика, нещата са малко по-сложни. Те зависят от много фактори извън контрола на българската дипломация. Става въпрос за партийни, за национални баланси в ЕС", коментира Митов.

Шефът на европейската дипломация трябваше да бъде определен на 16 юли, но тогава европейските лидери не постигнаха съгласие както за този пост, така и за бъдещия председател на Европейския съвет. Преговорите по постовете   продължават   , като при определена конфигурация Кристалина Геогиева има известен шанс да оглави европейската дипломация.

Още няма искане за оръжейна помощ към иракските кюрди

Външният министър Даниел Митов коментира и актуалната ситуация в Ирак, след като в петък европейските външни министри постигнаха обща позиция за оръжейни доставки за кюрдите в Северен Ирак, които се борят срещу офанзивата на джихадистите.

Той обясни, че към България все още няма официално искане за изпращане на помощ, но ако бъде получено, въпросът ще се обсъжда.

Очакванията към България ще бъдат свързани с доставката на муниции. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс, заяви преди няколко дни, че източноевропейски страни членки вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване.

Според в. "Билд" за кюрдите в Ирак може да бъдат доставени български калашници.

"Военните успехи на самопровъзгласилата се "Ислямска държава" не могат да бъдат подминавани с лека ръка... Когато говорим за военна помощ, ясно е, че ЕС и държавите-членки са силно обезпокоени от случващото се в Ирак. Франция вече изпрати военна помощ, Германия ще изпрати такава, това беше ясно заявено. Чехия обмисля изпращането на такава, Великобритания също се включи. В България решение по въпроса не е взимано и, ако има официално запитване, въпросът ще трябва да бъде обсъден и да се види имаме ли такава възможност", каза Митов.

Той посочи, че обстановката в Ирак заплашва директно външните граници на ЕС и ще има бежански поток.

"Надяваме се да няма повече санкции срещу Русия"

Митов коментира още, че "Русия носи тежка отговорност за дестабилизацията на Украйна, но е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции спрямо Русия, да ги обсъжда със своите европейски партньори".

"Русия трябва да разбере, че действията ѝ са контрапродуктивни. Разчитаме да се възобнови диалогът ЕС-Украйна-Русия и на това, че на най-високо ниво срещите ще доведат до решение в бъдеще. Надяваме се че повече санкции няма да бъдат налагани, но това не означава, че при ескалация на конфликта няма да бъдат предлагани такива санкции", заяви Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България