Вариантът за VІІ блок в Козлодуй пропадал три пъти за 40 години

Щял да струва колкото две мощности в АЕЦ "Белене“

Сн. БГНЕС

Вариантът за изграждане на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй“ е разглеждан в последните над 40 години три пъти, в два от които е бил отхвърлен като неизгоден и дори опасен, а третият път, когато пак е трябвало да се прави с изостанало от АЕЦ "Белене“ оборудване, идеята се е провалила. Това заяви в четвъртък Райко Дачев от компанията "Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев във втория ден от международната ядрена конференция, провеждаща се традиционно край Варна и организирана от БулАтом.

 

Дачев каза още, че строежът на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй“ ще продължи между 12 и 15 години и ще струва колкото изграждането на две мощности от по 1000 МВ в АЕЦ "Белене“, чийто проект обаче бе прекратен с решения на правителството и парламента в края на март заради високата цена и липсата на средства за покриване на българското участие.

 

Според анализ на британската банка HSBC цената на АЕЦ "Белене“ ще достигне 10.35 млрд. евро и кабинетът реши, че изработеното на централата оборудване ще бъде инсталирано на територията на АЕЦ "Козлодуй“, тъй като ще излезе по-евтино заради наличната инфраструктура и възможността да се използва част от мрежата на затворените малки реактори.

 

Изчисленията на "Риск Инженеринг“, която е сред основните изпълнители на ремонти в АЕЦ "Козлодуй“ и един от консултантите за строежа на АЕЦ "Белене“, обаче сочат, че строежът на VІІ блок в съществуващата централа нито ще стане по-бързо, нито ще е по-евтино от АЕЦ "Белене“.

 

По думите на Дачев причината е, че и трите възможни площадки на територията на АЕЦ "Козлодуй“ се нуждаят от допълнителни съоръжения, преместване на канали и тръбопроводи, както и изграждане на насипи за осигуряване на безопасността на ядреното съоръжение. Отделно ще трябва да се рехабилитира преносната мрежа на централата и дори строеж на нови подстанции. От съществуващите съоръжения може да се използват само хранилището за отработило ядрено гориво и откритата разпределителна уредба.

 

Експертът посочи, че вариантът за седми и осми блок е бил разгледан за първи път през 1978 г., но е преценено, че осем блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй“ са прекалено много и работещите там ще са подложени на сериозно радиационно облъчване. През 1984 г. е правено ново проучване на възможността за увеличаване на реакторите, което също е било отрицателно. Когато през 1991 г. се спира тогавашният строеж на АЕЦ "Белене“, се решава изработеното от чешката "Шкода“ по руски лиценз оборудване да се инсталира на площадка в АЕЦ "Козлодуй“, досущ както се предлага и сега. Планът обаче пропада и реакторът остава на площадката на АЕЦ "Белене“ докато правителството на Симеон Сакскобургготски рестартира проекта, а избраният изпълнител за новата АЕЦ „Белене“ - руската „Атомстройекспорт“ - купува стария реактор като част от сделката за подновения строеж.

 

Сега схемата може да се повтори също така безрезултатно, а дори и да се реализира, цената на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй“, който ще може да заработи след 12 години в най-добрия случай заради започващите отначало лицензионни режими на проекта, ще излезе колкото двата реактора на АЕЦ "Белене“, които са били пред издаване на лиценз за строеж от Агенцията за ядрено регулиране. Според Дачев договор за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на седми блок може да има най-рано през 2014-2015 г., което допълнително ще оскъпи проекта.

 

Друг е въпросът с осигуряването на финансирането за VІІ блок. Ден по-рано шефът на АЕЦ "Козлодуй“ Валентин Николов каза, че централата има финансовия ресурс сама да инвестира в подобно начинание. От сегашните инвестиционни планове на оператора, представени по време на форума, обаче не личи в тях да е включена новата мощност.

 

За 2012 г. АЕЦ "Козлодуй“ планира да вложи 135.225 млн. лв. за поддръжка на сигурността на централата, за планови ремонти на блоковете, както и за финансиране на намеренията си за увеличаване мощността на работещите в момента V и VІ блок до 104 процента, както и за дейностите по удължаване на живота на тези два реактора с 15-20 години. За 2013 г. са предвидени 252 млн. лв. за тези дейности, за 2014 г. - 213 млн. лв., като една част от тях ще са кредити, сочат разчетите на централата, представени от Кирил Кирилов, отговарящ за инвестициите в АЕЦ "Козлодуй“. 40 на сто от вложенията обикновено са за поддръжка и ремонти, но инвестиционната програма на компанията е доста променлива, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес