Вариантите за поредните нови ограничители по "Графа" са сведени до два

Търговци подготвят колективен иск срещу общината заради намалените си обороти

Сн. БГНЕС

Общината ще избира между два варианта за нови ограничители, които да отделят трамвайното трасе по софийската ул. "Граф Игнатиев". Става въпрос за метални габъри, каквито били поставени по лондонската улица Exhibition Road, и чугунени колчета, подобни на тези, които отделяха тротоарите и преди ремонта на пространството.

Изборът беше сведен до тези два варианта, след като във вторник експертният съвет по устройство на територията разгледа предложението от проектантите от студио "А.Д.А." за заместители на настоящите каменни ограничители, известни като "перки". На заседанието са отхвърлени другите варианти - колчета със съвременен дизайн, както и такива от лят камък.

Предстои да бъдат поръчани по няколко бройки от габърите и чугунените колчета, преминали цедката на експертния съвет. Те ще бъдат монтирани по улицата и след оглед от членовете на съвета ще се вземе окончателно решение. Освен това ще бъде предложен и вариант с поставяне на кашпи с цветя, които допълнително да ограничават движението на пешеходците.


Единият вариант за ограничители. Такива били използвани на лондонската улица Exhibition Road. Стойността им била около 5 лева на брой, а възможните размери са за ограничители с 10, 12 и 15 см диаметър. Сн. Столична община

Окончателният вариант ще бъде избран на следващото заседание на експертния съвет.

Поставените към момента ограничители ще бъдат премахнати, след като няколко човека пострадаха, спъвайки се в тях. Те са вторият неудачен избор за разграничаване на трамвайното трасе. Първоначално бяха поставени по-големи каменни блокове, които бяха оприличени на перки от акули и надгробни камъни. Заради общественото недоволство беше решено да се сложат по-малки каменни блокове и първоначално поставените бяха разрязани наполовина. Сега и те ще бъдат махнати.


Вариантите за чугунени колчета. Сн. Столична община

Очаква се и премахването на водната стена на пл. "Гарибалди". Кметът Йорданка Фандъкова нареди демонтирането ѝ само два дни, след като бяха махнати загражденията около площада и той стана достъпен за гражданите. Много от тях оприличиха стената на надгробен камък. Според Фандъкова тя е прекалено голяма за този малък площад и не се вписва в пространството.

Във вторник кметът обясни, че проектантите от "А.Д.А." предложили като компромис да сменят цвета на камъка, за да не се маха съоръжението, но според Фандъкова това не било решение.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" започна в началото на май миналата година. Срокът за завършването му по договора със строителя "Джи Пи Груп" е 300 дни. В тях обаче не влизат дните, в които строителството е спирано заради лошото време или по други причини, независещи от строителя. До момента натрупаното заради това закъснение е 86 дни.

Заради проточилия се ремонт, навредил на бизнеса, търговци, които работят на улицата подготвят колективен иск срещу общината. Към момента няма информация той да е подаден в съда. Още в края на миналата година търговци обясниха, че ще заведат дело за обезщетения заради причинените им вреди от ремонта. Причината беше, че заради трудния достъп до магазините по разкопаната улица оборотите им рязко паднаха. Много търговци не успяха да издържат и затвориха. От общината тогава обявиха, че може да ги компенсират с безплатна реклама по Коледа, която да бъде разположена на трамваите, минаващи по улицата. Това обаче така и не се случи, а кметът Фандъкова коментира миналата седмица, че е въпрос на договорка с общински съветници.

"За периода, в който започнахме тази кампания, търговците, макар и в момента да не са твърде много, са достатъчни и са твърдо решени да се присъединят към такъв колективен иск. Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички", обясни адвокатът на търговците Ивана Мурджева пред БНР.

Искането за обезщетение било за разликата между нормалните обороти на търговските обекти по улицата и намалените приходи във времето на ремонта, обясни Диана Дамянова, която има магазин на улицата. Тя не посочи конкретна сума на иска.

Адвокат Мурджева обясни, че търговците искали да се споразумеят с общината за обезщетение. От там обаче нямат намерение да сключват сделка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?