Варна, Бургас и Пловдив изпреварват София по нови жилища

Над три четвърти от въведените в експлоатация сгради са къщи

Варна, Бургас и Пловдив изпреварват София по нови жилища

Засиленото строителството на ваканционни имоти по морето продължава. Областите Варна и Бургас са водещи по въведени в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Топ три се допълва от област Пловдив, а София идва чак на четвърта позиция. На дъното е област Видин със само една въведена къща в експлоатация. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени в петък.

Като цяло броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през последното тримесечие на миналата година се увеличава с 10 на сто, а на жилищата в тях с близо 15 на сто спрямо година по-рано. В цифри въведените жилищни сгради в експлоатация са 721 с 2345 жилища в тях.

Близо три четвърти от новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция (74.8%), а близо една четвърт с тухлена (23.1%). Преобладава строителството на къщи.

Бизнесът движи строителството на жилища

Данните на НСИ показват, че там където има бизнес и промишленост се строят и жилища.

Черноморието остава активна територия по брой въведени в експлоатация нови жилища. Първото място се държи от област Варна – със 102 сгради и 413 жилища в тях. В Бургас са въведени 74 нови сгради с 414 жилища в тях. Сравнително по -малко са в област Добрич – 29 нови сгради с 69 жилища.

Пловдив влиза в челната тройка на активно строителство на нови жилища с 88 сгради с 330 жилища в тях. За сравнение в София са въведени в експлоатация 53 сгради с 307 жилища. В Софийска област се строят основно къщи – 62.

Активно е строителството на нови жилища още в областите Стара Загора – 45 сгради със 113 жилища и Кърджали – с 24 сгради със 208 жилища.

Там където няма работа няма и ново строителство. В област Видин през последните три месеца на миналата година е въведена в експлоатация само една къща. В Смолян е построена само една сграда с 3 жилища, най-вероятно по-голяма къща или кооперация. Смолян е един от регионите с най-голямо обезлюдяване. В областите Благоевград и Ямбол са въведени в експлоатация съответно пет и осем къщи, сочат още данните на НСИ.

Къщите с превес пред блоковете

Прави впечатление, че строителството на къщи е все по-предпочитано пред нови блокове и кооперации. Относителният дял на къщите от новопостроените жилища е 79.5%, следвани от кооперациите с 12.3%. Строителството на сгради от смесен тип – жилища, офиси и магазини намалява.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35.4%), следват тези с три стаи (34.8%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3.8%).

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през четвъртото тримесечие на
миналата година е 231.2 хил. кв. м, което е с 19.6 на сто повече в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. Жилищната площ в тях се увеличава с една четвърт (25.9%) и достига 150.6 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно ново жилище нараства с близо 4 кв. м на годишна база и достига 98.6 кв. м в края на 2018 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно ново жилище е регистрирана в областите Разград (166 кв. м) и Ямбол (152) кв. м, а най-малка - в областите Плевен (73 кв. м) и Шумен (76 кв. м).

Строителството през декември е надолу

Като цяло строителният сектор през декември 2018 г. отбелязва спад от 2.4 на сто на месечна база и с 1.4 на сто на годишна, показват още данните на НСИ.

Основната причина за това е намаленият обем на инфраструктурното строителство. То спада на месечна база с 4.5 на сто, а на годишна с 1.1 на сто.

По-малко е и сградното строителство, където е отчетен спад от 0.8 на сто на месечна база и 1.7 на сто на годишна.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?