Варна глобена с 1 млн. лв. заради нарушения по европроекти

Съдът задължи Иван Портних да отговори на НПО, ден след преизбирането му за кмет

Иван Портних, сн. БГНЕС

Община Варна има наложени финансови корекции за близо 1 млн. лв. само по оперативна програма "Регионално развитие". Това става ясно от справка на сайта на програмата, като последните данни са към 9 октомври 2014 г. Всички финансови корекции ще бъдат качени след приключването на одита по ОПРР 2007-2013 г., уточниха от Министерството на регионалното развитие пред Mediapool.

Това означава, че най-вероятно санкциите са в пъти повече, тъй като останалите оперативни програми не публикуват информация за наложените финансови корекции.

В същото време община Варна отказва да предостави информация на сдружение "Възход за Варна" за наложените глоби и неразплатените разходи на община Варна по 10 от европейските проекти, които тя изпълнява.

Делото

Неправителствената организация е поискала информацията по Закона за достъп до обществена информация, но е получила мълчалив отказ, съобщиха от "Възход за Варна" във вторник.

Това е причината председателят на сдружението Чавдар Трифонов, който беше кандидат за кмет на Варна от Реформаторския блок, но загуби още на първия тур от Портних, да внесе жалба в Административният съд в града.

Ден след изборите – на 26 октомври, Административният съд отменя мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да се произнесе по искането на сдружението.

Според Чавдар Трифонов, Варна дължи милиони левове глоби заради нарушения, най-вече на Закона за обществените поръчки, при изпълнението на проекти по оперативните програми.

Тази информация не получи официално опровержение от Иван Портних, е посочено в съобщението.

Нарушенията

Най-голямата санкция, наложена на община Варна, е за ремонта на пътища към северните курорти. Този проект е отнесъл две глоби. Заради неравномерното третиране на участник община Варна е наказана с 574 627.98 лв., а след това и с още 214 784.51 лв. заради некачествено изпълнените ремонти, става ясно от публикуваната информация по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Целият проект за ремонт на пътищата е бил за около 4 млн. лв., като изпълнител е била варненската фирма "Пътища и мостове". Процедурата по избора ѝ обаче не е по времето на Портних, а е станала по времето на предишния кмет Кирил Йорданов, който също беше подкрепен от ГЕРБ.

Останалите санкции са наложени основно заради дискриминационни условия при провеждането на обществените поръчки.

Общо са наложени 9 финансови корекции за 927 106.60 лв. на община Варна по ОПРР за периода от 2007 г. до 9 октомври 2014 г., става ясно от публикуваните данни на страницата на оперативната програма.

Други по-големи санкции са свързани с укрепване на свлачище по новото трасе на ул."Девня" за 30 524.33 лв. Целият проект е бил на стойност от близо 700 хил. лв.

Санкция от 63 881.70 лв. е наложена и заради забавеното изпълнение на ремонта на социалния център "Д-р Анастасия Железкова". Финансовата корекция е 10% от стойността на проекта.

Най-малката наложена санкция е 36 лв., като тя е по поръчка за избор на фирма за публичност на проект.

Варна без управленска програма

Сдружение "Възход за Варна" води и дело срещу общината заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да представи програмата за управление на Варна.

По Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът е длъжен да изготви програма за управление, която да бъде качена на сайта на общината.

Според Чавдар Трифонов това не е направено. Делото предстои да бъде гледано на 18 ноември от Административния съд в града.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?