Варна и Добрич бедстват след потопа

Още има къщи под вода и падащи сгради, до дни ще са ясни щетите и финансирането на възстановяването

Снимка: БГНЕС

Десетина дни след пороите от дъжд и кал, ударили Варна и Добрич, обстановката в двата областни града остава много тежка, макар и като цяло да е овладяна, коментира в сряда председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Организацията помага в разпределянето на дарените храни, вода и други стоки от първа необходимост за пострадалите при бедствието, връхлетяло региона на Североизточна България на 20 юни.

 

По думите на Григоров ситуацията във варненския квартал "Аспарухово” е значително по-добра, водата се е оттекла и вървят възстановителни работи. В Добрич обаче водата още не се е оттекла изцяло. "Има къщи под вода, има къщи, които продължават да падат, и къщи, които тепърва трябва да се съберат. Има много хора, които не са по домовете си", каза шефът на БЧК. По думите му част от останалите без подслон хора са настанени в спортен комплекс в Добрич.

 

"Българският Червен кръст отвори своите бедствени складове, извадихме всичко, необходимо - кревати, дюшеци, възглавници, одеяла, така че тези хора са подсигурени. Но това е едно временно решение”, допълни Григоров. Той призова дарителите да не изпращат вече дрехи. В Добрич хората имали нужда от вода и храна.

 

Важно е да започнат строително-монтажни дейности и да се осигури битова техника за хората. Екипи правят оценки на щетите, за да се реши как да се разпределят средствата от дарителската компания, която досега е набрала над 700 хил. лв. В четвъртък ще има обществен съвет на БЧК, на който ще се обсъди как да се използват набраните от дарителите пари.

 

В близките дни ще бъдат обобщени данните за обема на щетите от бедствието в квартал "Аспарухово" във Варна, каза в сряда кметът на града Иван Портних. Комисиите са направили 100-процентови огледи и по инфраструктурата, и по домовете на хората и след анализа на данните ще стане ясно каква сума ще търси общината от държавата като помощ за преодоляване на щетите от пороите.

 

Ще бъдат съборени всички обекти, които се намират по пътя на дерето в "Аспарухово", защото предписанието на "Геозащита" и БАН е да бъде бъде осигурена 100-процентова пропускливост на деретата, каза още Портних. Той допълни, че се актуализират и проектите за двата отводнителни канала в квартала.

 

Кметът призова да бъдат разчистени деретата над регулационните граници в района, защото са минали над 10 дни от бедствието, а те продължават да са запълнени с дървета, с кални свлечени маси, които са естествени бентове по пътя на водата. По думите му отговорността се прехвърля на различни институции, отговарящи за държавния горски фонд.

 

Портних обясни, че след като доста време опитвал да се свърже с Горското стопанство, за да започне почистването, сега очаква от там да вземат нужните мерки. Работа на държавата е и какво ще стане с хората от незаконните постройки от ромските махали, чието събаряне вече започна, допълни той.

 

Нас ни обвиняваха за това, че не сме водили борба с незаконното строителство, а когато започнахме събарянето, се появиха мнения, че спешно трябва да намерим жилища на хората. Няма обаче такава община, която да го направи, каза Портних, който е от ГЕРБ.

По думите му, близо 1000 души са били евакуирани от квартала сред бедствието. Чакаме първите данни, за да може там, където е възможно, хората да се завърнат по домовете си, каза кметът. Той допълни, че трябва да бъдат направени и конструктивни експертизи на

всяка една сграда. В момента има осигурена леглова база за настаняване на хората, останали без покрив. До дни ще е готово и селището от фургони, там се работи по връзки с ВиК и с енергомрежата, каза Портних.

 

Кметът коментира още, че "когато сме в условия на евакуация, е трудно да се говори за отмяна на бедственото положение в района". Той допълни, че се надява на бърза реакция от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да бъде осигурено бързо финансиране за аварийните мерки, които трябва да бъдат осъществени.

 

В "Аспарухово" няма регистрирани случаи на хепатит А, стана ясно след заседание на кризисния щаб във Варна. По данни на Регионалната здравна инспекция, в града няма и заболели от салмонелоза. От ведомството допълват, че морската вода не може да бъде фактор за разпространение на хепатит А, каквато теза бе лансирана преди дни.

 

Продължава дезинфекцията на обществените сгради и улиците в "Аспарухово".

Споделяне

Още от България