Варна и Сливен се готвят за снежна буря през уикенда

Да се организира денонощно дежурство за периода 26 - 27 февруари и да е налице готовност за предприемане на необходимите действия при ново бедствено положение, разпореди в петък варненският кмет на общинската комисия за защита на населението от бедствия и аварии, както и на снегопочистващата фирма "Инжстрой". По данни на общината резервът в момента е 500 тона пясък и около 850 тона луга.

Разпореждането е във връзка с метеорологичната прогноза, че в неделя през страната ще премине средиземноморски циклон, който ще доведе до нов силен снеговалеж. Очаква се силен вятър и рязко понижение на температурите.

Сливенската областна дирекция на Гражданска защита също информира, цитирана от Дарик радио, че в периода събота - понеделник през Балканския полуостров ще премине средиземноморски циклон, който ще създаде валежна обстановка в страната.

Още от утре от югозапад ще започнат превалявания. В по-голямата част от страната, според Гражданска защита, валежите ще бъдат до 15 л на кв.м, а в Родопите и Източна България са възможни по-съществени валежи. Температурите ще се понижат чувствително, според прогнозите, на места до минус 10.

От дирекцията съветват гражданите да пътуват само ако е наложително.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?