Варна се превърна в хъб за синтетичната дрога към Европа

Двама холандци са арестувани заради 16.2 тона съставки за производство на дрога за милиарди евро

Снимката е илюстративна

Преди да се реализира идеята на Бойко Борисов за газовия хъб край Варна, варненското пристанище очевидно вече се е превърнало в хъб за транспортиране на огромно количество синтетичната дрога към Европа. Заловената и транспортиран през града дрога вече се измерва в десетки тонове. Варненската апелативна прокуратура съобщи в петък, че двама холандци са арестувани по обвинение за контрабанда на 16.2 тона съставки за производство на амфетаминопроизводни прекурсори през пристанището на Варна. Стоката е за милиарди евро и е била вкарвана на три пъти.

Първото количество е било 4.3 тона прекурсор ПМК, който се е използва за производството на амфетамини и екстази. Втората пратка е била от 7.5 тона прекурсор AПAA, който служи за производство на амфетамини и метаамфетамини. При третия случай са прекарани 4.4 тона прекурсор АПААН, който също се използва за амфетамини.

Прокуратурата съобщава, че стоката е пристигнала на пристанище Варна-Запад с кораби. Случаят е регистриран като международен казус в "Евроджъст" в Хага.

На съобщенията на Варненската апелативна прокуратура все пак не може да се има пълна вяра, защото институцията има проблем с измерването на тоновете дрога.

На 25 май същата прокуратура съобщи, че са заловени шест тона амфетаминопроизводни, пак на пристанище Варна - Запад. Отново става дума за прекурсора АПАА.

Пратката е била открита в контейнер, пристигнал от Китай, а получателят ѝ бил гражданин от ЕС. Обявено бе, че става дума за 300 чувала, които са декларирани като лимонена киселина.

Само четири дни по-късно откритото количество рязко се сви до 2.5 тона, а чувалите станаха 600. Проверка на Mediapool установи, че първата информация, съобщена от варненската прокуратура, е грешна. Държавното обвинение явно много е искало да се похвали бързо с големия удар и е съобщило на практика фалшива новина.

Причината за грешката е, че дрогата е били разположена "шахматно" сред заловените чували с лимонена киселина. Целта на контрабандистите била да минимизират риска, защото при проверка властите биха могли да уцелят чувал с легалната субстанция. Прокуратурата обаче е избързала да съобщи за целия тонаж на товара преди дрогата да бъде отделена от лимонената киселина.

Въпросните 2.5 тона амфетаминопроизводното вещество АПАА се оценява на над 500 милиона евро.

В случая с холандците става дума за транспортиране на близо шест пъти по-голямо количество.

Основен потребител на този тип прекурсори са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още от България