Варна ще има светещи зебри, София – нови трамваи, а Русе – пешеходна зона в центъра

Варна ще има светещи зебри, София – нови трамваи, а Русе – пешеходна зона в центъра
Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат вложени в модернизация на транспорта в 39 големи града. Във Варна ще бъдат направени светещи зебри, в София ще бъдат купени трамвайни линии и нови мотриси, а в центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона, съобщи Министерството на регионалното развитие.
 
25 ”интелигентни" пешеходни пътеки трябва да гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. 
 
Инсталирането на ”умните" системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна.
 
Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. 
 
Община Сливен пък ще закупи 27 дизелови автобуса, а Перник – 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии.
 
В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.
 
124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което трябва да позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска" от кръстовище с бул. „К. Стоилов" до кв.„Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.
 
Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда.
 
През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв.
 
Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства, припомнят от регионалното министерство. 
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?