Върнати в Италия са още 20 от контейнерите с отпадъци

Откритите на пристанище варна отпадъци, сн. БГНЕС

От пристанище Варна-запад за Италия са отпътували 20 от контейнерите с отпадъци, за които се води досъдебно производство за нередовен внос от районната прокуратура във Варна, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

В момента на пристанището се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Следващата седмица се очаква и те да бъдат върнати на италианският доставчик.

Отпадъците бяха изпратени на партиди от италианската фирма "Дентиче пантелоне“ със седалище в град Салерно до регистрираната в София фирма "Блацион" ООД.

Проверка на товарите в средата на януари установи ,че съдържанието ми не отговаря на декларираното в документите. При първите проверени количества се оказа, че те съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, освен обявените пластмаса и каучук.

Инспекция в края на януари на остаанлите количества установи, че съдържат смесени отпадъци.

Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване, допълват от прокуратурата..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?