Варненска банда стояла зад нашумели убийства, босът й е в неизвестност

Разследващите твърдят, че групата на Черния Рори е застреляла сем. Дамянови и бизнесмена Манджуков

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Сн. БГНЕС

МВР и прокуратурата съобщиха, че са разкрили извършителите на нашумели убийства, като посочиха варненска престъпна група, чийто бос Радослав Калчев - Черния Роди е в неизвестност. След съвещание в МВР с участието на премиера Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че убийството на варненския бизнесмен Борислав Манджуков през март м.г. и на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му през януари т.г. в София са организирани и извършени от заловената във Варна група под ръководството на Черния Роди.

За Дамянов, застрелян на 8 януари в столичния кв. "Витоша" заедно с жена му, са платени 30 хиляди евро на тази същата група, заявиха разследващите.

Нито Сарафов, нито главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пожелаха да кажат кой е поръчител и платил двете убийства.

Миналата неделя премиерът даде едноседмичен срок на разследващите да разкрият убийствата, в резултат на което тази неделя бяха съобщени имената и прякорите на хора, които очевидно отдавна са добре известни на властите. Арестите са започнали в сряда.

"Ръководител на организираната престъпна група е Радослав Калчев - Черния Роди. Участници в организираната престъпна група са Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев, по прякор Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков - Чубака, прякорът му вероятно се корени в неговите физически данни, тъй като той е над два метра, около 130-140 килограма чиста мускулна маса, Петър Благоев с прякор Петрето, Христо Георгиев с прякор Тополския и Николай Илиев с прякор Мазния", информира зам.-главният прокурор.

Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанслинския, уточни той. Ръководителят на организираната престъпна група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов, съпругата му е паднала като косвена жертва, каза още Сарафов.

От престъпната група двама души се издирват. Това са нейният главатар Радослав Калчев - Черния Роди, който е напуснал страната на 11 януари и се издирва, както и Недялко Цветков, който успял да избяга от полицаите по време на ареста.

"Тази организирана група и членовете ѝ са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространие, контрол върху проституцията и силови действия като мокри поръчки”, коментира той.

Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания, заявиха от МВР и прокуратурата, цитирайки свидетели.

По данни на МВР физическият извършител на убийството на Борислав Манджуков е Галин Мирчев-Жорко. Като помагач е уличен Николай Тошев-Чирпанския, който шофирал.

Манджуков бе собственик на веригата заведения "Версай“, "Булгари“ и дискотеки Exit, притежавал е чейндж бюра и хотели. Срещу него е имало заведени 48 дела за източване на ДДС. Разследващите не съобщиха колко е платено за ликвидирането му.

От думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров се разбра, че разбитата варненска банда имала връзка както в "професионален", така и в личен план с разбитата в София група на Мила Георгиева.

Оказало се, че синът на Георгиева - Мартин,- който още е в неизвестност, имал дете от дъщерята на Радослав Калчев-Черния Роди.

Голяма част от варненската група е излежавала присъди в затвора, но и от там е успявала да извършва дейността си.

Убитият близо до Петрич Орхан Юзиров е застрелян заради това че слагал чай в хероина, който трябвало да трафикира в Гърция.

Негови убийци са Радослав Валеов и Георги Георгиев. Те направили самопризнания и завели полицията на мястото, където били заровили оръжието на престъплението.

"От сряда започна да се провежда поетапна специализирана полицейска операция. Имаше арести, блокада на град Варна и извеждане на конкретни лица от престъпна среда. В момента, в който колеги от София стъпиха във Варна, лицата изчезнаха", каза Лазаров.

"Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Тези убийства притесниха и нас. Направихме съвместно съвещание и взехме решения със сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани, за което има обвиняеми лица", каза Сарафов.

На срещата в МВР участваха и премиерът Бойко Борисов, както и вътрешният министър Веселин Вучков.

Споделяне

Още по темата

Още от България