Варненска болница става миниядрена централа

Борисов възторжен от децата и "ако това е нашата нация, няма да имаме равни”

Варненска болница става миниядрена централа

На 1 март във варненската болница "Света Марина” ще започне да функционира циклотрон, а до края на годината болница "Света Анна” ще се сдобие с ядрено-магнитен резонанс, обявиха премиерът Бойко Борисов и здравният министър Десислава Атанасова в неделя по време на посещението си в морския град.

"Циклотронът е една миниядрена централа. Друго такова съоръжение в България няма да има", заяви министър-председателят, който през  септември 2012 г. присъства на връчването на дарение от АЕЦ "Козлодуй” и посолството на САЩ за 5 млн. долара за изграждането в БАН на първия циклотронен център за производство за радиоактивни изотопи за РЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания. В момента у нас има два такива скенера – в софийската Александровска болница и във варненската "Св. Марина”, където след по-малко от месец ще заработи циклботронът.

Другата голяма варненска болница - "Света Анна", ще се сдобие тази година с ядрено-магнитен резонанс. Здравното министерство е обещало един милион лева за закупуването му, обясни пък министър Атанасова, след като с премиера и регионалният министър Лиляна Павлова откриха обновеното отделение по "Гастроентерология" в здравното заведение. В ремонта са вложени 86 000 лв., отделно е купена  най-ново поколение медицинска апаратура за 240 000 лв. Разходите за ремонтни дейности и закупуване на апаратурата са изцяло със средства на лечебното заведение, обясни директорът на болница "Света Анна" д-р Веселин Николов.

Във Варна Борисов също така преряза лентата на реновиран гимнастически комплекс във Варна,за който са отишли 200 хил. лв., включително за закупуване на уреди. Средствата са предоставени от Министерството на спорта. Той обяви още, че от понеделник започва строеж на зала в близост до училище "Елин Пелин”, за който вече били преведени 1 млн. лева.

Премиерът съобщи, че през 2014 г. България ще бъде домакин на европейско първенство по спортна гимнастика. Дотогава трябва да бъде готова залата в Пловдив. Тази в София вече е готова и страната ни ще бъде готова за това състезание, заяви Борисов.

При откриването на гимнастическия салон Борисов заяви, че е "възторжен като гледам какво правят децата и ако това е нашата нация, мога да ви кажа, че няма да имаме равни”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?