Варненската екоинспекция спря вятърен проект на ЕВН

Варненската екоинспекция спря вятърен проект на ЕВН

Заповед за принудително прекратяване на строителните дейности по проекта на австрийската компания ЕВН за ветроенергиен парк край каварненското село Българево е издал директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията във вторник.

Мотивът за решението е, че възложителят на проекта “ЕВН Енертраг Каварна“ е променил типа и техническите параметри на вятърните съоръжения без да уведоми за това екоинспекцията.

Още пред декември миналата година шефът на РИОСВ-Варна е издал заповед за спиране на монтажните работи, тъй като възложителят не бил внесъл искане, уведомление и/или други доказателства, свързани с действия по процедурата за преценяване необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), след като е променил инвестиционното си намерение по отношение на типа и техническите параметри на вятърните съоръжения.

От ЕВН заявиха, че още в сряда ще обжалват заповедта, тъй като още преди девет месеца били уведомили РИОСВ-Варна, че ще сменят първоначално избрания тип ветрогенератор с друг.

Още в първоначално одобрения ОВОС са били предвидени три типа съоръжения, за които държавата е дала съгласието си. По-късно обаче инвеститорът решава да ползва различен от първоначалния тип съоръжения, който бил "Енеркон Е-70" и фактически тази перка нанася най-сериозни щети на околната среда. ЕВН предпочела "Вестас", която е най-екологичната технологея. Освен това дружеството намалило броя на перките от първоначалните 33 съоръжения на 25. Компанията разполага с официално заключение на РИОСВ-Варна, че параметрите на предпочетения в последствие тип ветрогенератор отговарят на изискванията на екооценката. Но по-късно от екоинспекцията изпратили писмо до ЕВН, че това представлява разширение на поректа им, което трябва да се прецени д али няма нежда от нова екооценка. 

За случая е информиран и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, допълниха от ЕВН.

Споделяне

Още от Бизнес