Варненската прокуратура обвини полицията за ниската си ефективност

Над 50% от образуваните през м.г. дела не стигнали до съда заради неразкрити извършители

Варненската прокуратура обвини полицията за ниската си ефективност

Повече от половината досъдебни производства, образувани през м.г. от Варненската окръжна прокуратура, не са стигнали до съда, тъй като извършителите на престъпленията така и не са били разкрити от МВР.

Това обявиха от държавното обвинение в четвъртък по време на представянето на отчета си за 2014 г., цитирани от "Дневник". Според доклада на прокуратурата, слабата разкриваемост на престъпленията и ниския процент на обвинителните актове, внесени в съда се дължи на слабата работа на полицията.

Аргументът за това твърдение на прокуратурата е, че 96% от досъдебните производства са водени от полицията, а ръстът на разкриваемостта на престъпленията, по които работи е твърде нисък, обясни изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров.

"Съотношението между делата, които са внесени в съда, прекратени или спрени остава постоянно през годините, каза Лазаров при представянето на доклада. Основната причина за това е намалената възможност на полицията да разкрива престъпления", коментира още той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?