Варненски общинари командировани “да завържат връзки“ в Южна Африка

Варненски общинари командировани “да завържат връзки“ в Южна Африка

Двама високопоставени общински служители във Варна са били командировани в Република Южна Африка (РЮА), разбра се на сесията на градския парламент в сряда. Информацията стана публично достояние след зададен въпрос към кмета от общинския съветник Красимир Узунов от групата на ГЕРБ и ГЛАС.

Пред Mediapool той заяви, че става дума за главния секретар на общината Михаил Куликов и зам.-кмета по юридическите въпроси Антон Жожев. По думите на Узунов приблизителна сума, която е била платена на двамата от общинския бюджет, е около 15 000 лева.

Той поясни, че кметската администрация е заявила, че всичко около тази командировка е законно, а двамата са пратени, за да "завържат връзки" със своите африкански колеги. "Къде е Варна, къде е Република Южна Африка? Каква работа може да имат двамата там? Сигурно са пратени като награда за нещо", коментира пред Mediapool Узунов.

Куликов и Жожев са изкарали 8 дни в РЮА преди месец и половина, което означава, че са нямали възможност да присъстват на мачовете от Световното първенство. Узунов съобщи още, че двамата са получили официални покани да пътуват към екзотичната дестинация от офиса на Българската търговско-промишлена палата във Варна.

От работодателската организация обаче са уточнили, че разходите трябва да бъдат поети лично от двамата или от общинския бюджет. В крайна сметка е било решено пътуването да бъде платено солидарно от варненци.

Общият бюджет на Варна за 2010 година е 209 млн. лева, но част от тези пари ще бъдат орязани заради решението на правителство да намали държавния трансфер към местната власт с 15%. Преди седмица зам.-кметът по финансите на града Борислав Борисов заяви, че бюджетът ще бъде орязан с 8 млн. лева, от които 4 млн. лева заради намаления държавен трансфер. Това ще удари парите за здравеопазването с 2 млн. лева. Борисов добави, че администрацията ще трябва да изхарчи 1 млн. лева по-малко, но явно това не се е отнасяло за командировките в Африка.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?