Варненски общинари прибрали неправомерно 6.2 млн. лв. европроект

Варненски общинари прибрали неправомерно 6.2 млн. лв. европроект

Частната фирма "Мапсофт" се усъмни в злоупотреба с част от средствата, които община Варна харчи по многомилионния проект за интегриран градски транспорт.

"Апелираме за обществен натиск към институциите за прозрачност по проекта, за да можем да ползваме резултата от изхарчените 6.2 млн. лв." Това написа фирмата на поддържания от нея сайт.

Спорът е във връзка със системата за оповестяване и управление на движението на автобусите в реално време, каквато трябва да се създаде в рамките на проекта.

Компоненти от тази система функционират от доста време, като автор е именно частната фирма, а община Варна ги ползва безвъзмездно.

Освен това кметството поддържаше сайт, който черпи данни от фирмения varnatraffic.com.

Съмненията обаче сега са, че общината усвоява 6.2 млн. лв., предвидени в проекта за системата, а ползва вече създадената база. Заради това фирмата спря сайта си и така жителите на Варна няма откъде да се осведомяват за движението на рейсовете.

От община Варна упорито отказват да коментират каквато и да е информация по проекта за интегриран градски транспорт.

В края на миналата година срокът за изпълнение на проекта бе удължен за пореден път - този път до средата на 2016 г. Все пак преди месец и половина от кметството отхвърлиха критиките и заявиха, че по проекта се разработва нова система от най-висок клас.

Проектът за интегриран градски транспорт на Варна се изпълнява по оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?