Варненски съд бе "отличен" за уреждане на данъчни проверки за граждани

Варненски съд бе "отличен" за уреждане на данъчни проверки за граждани

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) връчи специалната антинаграда "Вързан ключ" на Варненския административен съд заради решението на съдия Марияна Ширванян да прати данъчни по петите на няколко варненски граждани. За случая разказа Mediapool преди седмица.

Съдия Марияна Ширванян от Административен съд – Варна предаде на Националната агенция по приходите (НАП) трима варненски активисти и две местни неправителствени организации. Съдийката бе провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд.

Делото е водено от варненеца Николай Цветков, който е поискал информация каква част от таксите за плащане през ПОС терминалите на съда отива за обслужващата банка. Съдийката обаче се е усъмнила откъде гражданина има пари да води делото, което на всичкото отгоре е спечелил. Така Ширванян е стигнала до извода, че трябва да сезира данъчните, за да провери гражданина.

Съдийката обаче не се е спряла само дотук и е пратила данъчни подир петите на други граждани, за които е придобила впечатление, че водят много дела за достъп до информация Заради това решение ПДИ дава антинаградата на целия административен съд за най-абсурдна практика по достъп до информация.

Другата антинаграда на ПДИ "Срамота" се присъжда на Министерството на правосъдието. Причината е, че институцията е отказала да предостави отчет за отказите си да предоставя информация на гражданите.

Всяка година на 28 септември "Програма Достъп до информация" чества международния "Ден на правото да знам" и връчва награди в пет категории. Отрицателните отличия са две, а положителните три.

Наградата "Златен ключ" за гражданин, използвал най-активно правото си на достъп до информация, отиде при адв. Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. Същата награда, но в секцията за неправителствени организация, бе дадена на Асоциацията на парковете в България.

Наградата за най-активен журналист бе връчена на Емилия Димитрова – Дянкова от sevlievoonline.com. Тя разобличи група от местни общинари, които се опитаха да замаскират платената от данъкоплатците си екскурзия до Франция като служебно посещение.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?