Варненски съдия наказа граждани с данъчна проверка заради дело за достъп до информация

Магистратът е провокиран от искане за информация от собствения му съд

Варненски съдия наказа граждани с данъчна проверка заради дело за достъп до информация

Съдия Марияна Ширванян от Административен съд – Варна предаде на Националната агенция по приходите (НАП) трима варненски активисти и две местни неправителствени организации. От определението на съдийката, с което Mediapool разполага, става ясно, че тя е била провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд.

Конкретното дело за достъп до обществена информация, което става повод за сигнала на съдийката до НАП, е водено от варненеца Николай Цветков. Той е многократно награждаван от Програма "Достъп до информация" за действията си в обществен интерес.

По това дело адвокатът Ивайло Иванов иска присъждане на 300 лева разноски и разходи по делото. Съдия Ширванян се сеща, че адвокат Иванов е представлявал граждани и по други дела за достъп до информация. Той е защитавал гражданите Юлиян Чолаков, Кънчо Бонев, организацията Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Обединено гражданско сдружение.

Специално СОПА е една от най-активните граждански организации във Варна и е постоянно трън в очите на местната администрация. Тя се бори дълги години срещу проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" (част от "Химимпорт", добила гражданственост като част от групата на ТИМ – б.р.) и срещу безобразията в Община Варна.

Пред Mediapool Юлиан Чолаков обясни, че той не е получавал по законен път определението на съда, за да бъде обжалвано. За сметка на това НАП е започнала пълна ревизия на всички замесени.

Конкретното дело за достъп до информация, което е ядосало съдия Ширванян, е за ПОС терминалите на административния съд. Николай Цветков е питал каква част от тази сума остава за обслужаващата банка.

"Това определение е уникално, не защото е постановено по дело с материя за достъп до обществена информация и ответник председателката на съда Тинка Косева, която уж не знаела колко струва на държавния бюджет в полза на обслужващата банка една трансакция на държавна такса през ПОС терминално устройство в съда. То е уникално, не защото е постановено от съдийка, която за разлика от повечето си колеги, никога не си прави отвод по дело с ответник нейната административна ръководителка, като двете заедно в тандем не са губили дело с материя ЗДОИ в собствения си съд. Определението е уникално, защото съдържа „черен списък“ за преследване на граждани и НПО, използващи активно Закона за достъп до обществена информация", коментира Чолаков и номинира административния съд за анти наградата "Вързан ключ", която се присъжда всяка година от "Програма Достъп до информация".

Случаят става още по-абсурден, защото варненската съдийка праща на данъчните хора, които дори не са страна по делото. Определението е постановено 5 седмици след влизането в сила на съдебното решение.

Юлиян Чолаков коментира, че е разбрал от директора на НАП - Варна Милена Колева, че целта на назначените проверки е за "източниците на финансиране на тази активна гражданска дейност".

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?