Варненски седесари зоват Костов за нова партия

"Присъствието ви в тази зала показва, че има сила и смелост да се направят решителните стъпки във вярната посока. Енергията, очакванията, нагласите са налице, има много хора, които са готови да вървят", това зави в понеделник вечерта Иван Костов на среща с варненски симпатизанти.

След София, Пловдив и Русе това е четвъртият подобен форум, на който Костов и депутати от групата на 29-те, поискали оставка на Надежда Михайлова и НИС, разговарят със свои поддръжници.

Според предварителната информация обаче лидерите на СДС във Варна са се опитали да осуетят срещата, като са обявили изрично, че тя не е организирана от СДС и че Костов и колегите му целят разцепление на СДС и връщане на БСП във властта.

В изказването си Костов посочи, че има яснота по отношение на екипа личности, които в момента представляват СДС, като даде за пример шефа на варненската организация Янко Станев, известен с връзките си с мафиотите в града.

"Не можем да вървим нататък с тези хора. Ние ще се разделим с тях", заяви по адрес на Станев бившият премиер.

Според Костов Националната конференция на СДС отива към препотвърждаване на тази политика, която той каза "аз слагам в кавички", към препотвърждаване на лидера и на това ръководство.

Според него все още има вероятност, макар и много малка, "в оставащите няколко дни да се потърси компромис, да се поеме протегнатата ръка и конференцията да се отложи". По думите му, ако това стане, то ще бъде признак на политическа зрялост, на жертва в името на една силна кауза.

На това място присъстващите го прекъснаха с възгласи, че няма шанс това да се случи.

Има още една малка вероятност, продължи Костов. Той цитира изказванията на някои от сините делегати, които са заявили, че искат да отидат на Националната конференция, за да кажат какво мислят, да заявят, че са против това ръководство и неговата политика.

"Може ли те да станат повече от останалите?", попита бившият председател на СДС.

Отговорът на присъстващите обаче беше скептичен.

Костов подчерта, че политиците, които присъстват в залата, винаги са били най-коректните, най-толерантните и дисциплинираните. "Някой от нас са работили без дори да виждат посоката на тази политика", добави той.

"Ние сме толкова дисциплинирани, че можем да изчакаме резултатите от конференцията", продължи Костов, но от аудиторията се чуха гласове, че няма смисъл.

"Всички вие твърдите, че знаете как ще свърши конференцията, но аз вярвам, че трябва да дадем шанс на хората, които се надяват на промяна", каза Иван Костов.

Ние ще бъдем на нивото на вашите очаквания, с тези думи бившият лидер на СДС завърши изказването си, без да каже директно ще отговори ли на призивите за създаване на нова партия.

Екатерина Михайлова: Честните хора да се обединят

След него говори Екатерина Михайлова, която обаче беше категорична, че няма намерение да ходи на Национална конференция, която нищо няма да промени.

"Не мога да се обединявам с бивши комунисти, не мога да съм с хора като Никола Николов, Янко Станев и Евгений Бакържидев", добави Михайлова.

Според нея ръководството, което ще бъде избрано на 21 февруари, ще бъде още по-лошо и от настоящото.

"Може ли честните и почтени хора да се обединят? Дайте да го направим, както и да се казва", обърна се към варненци Михайлова.

По думите ѝ трябва да има нещо ново и добро, трябва да се намерят сили да се скъса с лошото, защото това е нужно на България.

Костов: Отклонихме се от пътя, затова проговорих

Някои от хората в залата попитаха Иван Костов защо е мълчал толкова време.

Нито Маргарет Тачър, нито Хелмут Кол останаха да управляват след като завършиха курса на тежки реформи, обясни Костов.

"Аз мълчах, защото видях, че целите, за които съм мечтал 14-15 години, бяха изпълнени и се подготвих да слизам от политическата сцена", добави бившият премиер.

Според Костов в условията на демокрация никой политик не е вечен, а моралът се състои в това да носиш съзнанието, че имаш край, но докато си в политиката, да даваш всичко от себе си.

"Виждам, че ние се отклонихме от пътя, виждам нови заплахи и рискове, на които трябва да се отговори. Не виждам никой да се тревожи от това и затова проговорих", добави Костов. Той подчерта, че болката за СДС също е повлияла много на избора му, защото синята партия е изневерила на това, което винаги е била - авангардът на българската политика.

Филип Димитров: СДС не може да бъде заместен

Докато Иван Костов говореше пред сините във Варна, Надежда Михайлова и Петър Стоянов присъстваха на представянето на новата книга на Филип Димитров, посветена на новите демокрации в Европа.

Макар и с уговорката, че в присъствието на лидера на СДС не може да говори за съдбата на партията, Димитров все пак сподели тезата си, че дори и да се разцепи, СДС не може да бъде заместен. "Територията е запълнена", категоричен бе Филип Димитров.

Първият български премиер, издигнат от демократичните сили, отново обяви позицията, че не вижда потребност от разцепление и че приема спокойно иронията, с която някои проявяват по отношение на усилията му да задържи единството в партията.

СДС съществува, слуховете за смъртта на СДС са силно преувеличени, каза още Димитров.

Теоретично той допусна възможността за разцепление на партията, но с презумпцията, че новата политическа формация няма да успее да измести СДС и със сигурност след време ще се върне или под някаква форма ще си партнира със СДС. Като аргументи за тази си увереност Димитров изброи отделянето на Стефан Савов и оглавяваната от него Демократическа партия от СДС и връщането им обратно като коалиционни партньори в ОДС. Като пример бе даден и Стефан Софиянски, напуснал СДС преди две години, а сега коалиционен партньор на сините в София.

Покрай коментара за книгата на Филип Димитров, Надежда Михайлова пък засегна темата за антикомунизма. Според нея Европа се отнася свенливо към комунизма и единствено демократичните сили са фактора, който може да спре нереформираната БСП към властта. Тя изрази увереност, че СДС има шанс да остане единен и да изпълни мисията си за присъединяване на България към другите европейски демокрации.

Михайлова, която загуби първия тур на кметските избори в София, каза, че много тежко е изстрадала подкрепата на СДС за Софиянски за втория тур. Тя обаче стигнала до заключението, че много по-важно от нейната лична емоция било спирането на БСП към властта.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?