Варненски таксита заплашиха София с блокада по време на вота

Варненски таксита заплашиха София с блокада по време на вота

След като правителството клекна на два пъти пред исканията на столичните таксиджии и на шофьорите от градския транспорт в София, стачка с нови искания подготвя и синдикатът на таксиметровите шофьори “Авто 94”. Заплахата отново да се блокира София с паркирането на автомобили дойде в деня, в който Министерски съвет одобри промени в закона за автомобилните превоза.

Поне 2000 души ще се изсипят на площада пред Народното събрание, закани се в четвъртък във Варна председателят на “Авто 94” Димчо Иванов. По думите му има готовност поне 500 варненски таксиметрови коли да тръгнат за София по време на изборния ден и да блокират града ако не бъдат изпълнени ред искания. Той заяви, че и други организации на заетите в бранша също смятат да се присъединят и броят на колите да достигне 5 хиляди.

Исканията на варненските таксиджии са за промени в Закона за автомобилните превози и Наредби 34 и 35, което би позволило изискванията към автомобилите за таксиметров превоз да се определят според техническото им състояние, а не според годините.

Шофьорите настояват още браншовите организации да имат решаващ глас за определяне броя на колите с право да работят като таксита на територията на дадена община. Иванов настоя водачите да имат и представител в изпитните комисии, даващи право на управление на таксиметров автомобил.

Иска се и въвеждането на изисквания за определена кубатура на купето, багажника, за обем на двигателя и сертификат, отговарящ най-малко на Евро 2. Списъкът с желанията вече е изпратен от Министерството на транспорт. Засега от ведомството отказват коментар, но Димчо Иванов обяви, че има готовност към протеста да се включат и сдружения на моряци и докери.

В четвъртък от правителствения пресцентър информираха за направени промени на Закона за автомобилните превози, но не бяха оповестени конкретни параметри. В съобщението се посочва най-общо, че се въвеждат нови правила за времето за управление, прекъсвания и почивки при превозите на пътници и товари и за тяхното неспазване ще се отнема шофьорската книжка. Променят се изискванията за оборудване на превозните средства с тахографи.

Предвидено е служителите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да получат правомощия за проверки на състоянието на автомобилите, които да бъдат заснемани и материалът да служи за доказателство за техническата неизправност на автомобила.

Не е ясно обаче дали тези промени удовлетворяват исканията на варненските таксиджии.

Споделяне

Още от Бизнес