Варненските депутати скочиха срещу Василев заради рокадите в БМФ

Част от варненските депутати веднага скочиха срещу транспортния министър Николай Василев, заради уволнението на изпълнителния директор на Параходство БМФ кап. Гено Генов. Депутатите са бесни, че човекът, който те назначиха начело на параходството след изборите през 2001 г., е сменен с предизборен опонент на НДСВ по политиката за корабоплаването.

Късно във вторник транспортното министерство съобщи, че Василев е отстранил кап. Генов заради незадоволителни финансови резултати на параходството, като му е предложил да стане съветник на министъра по морските въпроси. На негово място в съвета на директорите на параходството транспортният министър назначи Росен Костурков.

Още в сряда сутринта в офиса на НДСВ във Варна спешно се събраха трима от варненските депутати на управляващите - зам.председателят на парламентарната група Борислав Ралчев, Наско Рафайлов и Стефан Минков. На сбирката не присъства Анелия Атанасова, за нея не знаеше и друг от варненските НДСВ-депутати, Радослав Коев. На срещата не е бил и координаторът на царската партия в града.

След няколко часа Ралчев официално обяви, че варненските депутати ще поискат от транспортния министър Николай Василев да обясни мотивите за кадровите промени в ръководството на параходство БМФ. Той заяви още, че въпросът с уволнението на директора на параходството кап. Генов ще бъде поставен на заседание на парламентарната група на мнозинството и пред политическото ръководство на партията.

Кап. Гено Генов бе назначен за шеф на параходство БМФ след идването на НДСВ на власт през 2001 година. Медиите писаха за връзки на Генов с варненските НДСВ-депутати, най-вече със Стефан Минков. Преди четири месеца varnapool.net съобщи за започнала проверка в параходството по повод информации в столичната преса за злоупотреби на Генов със служебно положение. Към него бяха отправени обвинения, че подписва неизгодни договори, поддържа нерегламентирани връзки с фирми, които обслужват параходството.

Пред медиите Ралчев отрече появилите се по-рано днес информации, че варненските депутати са плашили Василев с разцепване на парламентарната група, ако не отмени решението си.

Според източници, близки до варненската група, Василев предупредил депутатите за готвената рокада и те се опитали да упражнят натиск да промени решението си. В него влизали заплахи, че ще излязат от парламентарната група на мнозинството, както и че ще оповестят публична декларация срещу министъра.

Пред mediapool.bg депутатът Наско Рафайлов отрече министърът да ги е уведомявал предварително за решението си. По думите му, за рокадите те разбрали едва вчера, при посещение на колегата им Стефан Минков в транспортното министерство.

Новият шеф на БМФ бил предизборен опонент на НДСВ

Още от сутринта тримата варненски депутати пуснаха сред местните медии опасението си, че новият изпълнителен директор на параходството щял да промени политиката на НДСВ за управлението на дружеството.

Мотивът за това опасение бе обяснен от Наско Рафайлов - назначеният на мястото на Генов Росен Костурков е бил опонент на НДСВ в предизборната кампания през 2001 година. "По време на кампанията Костурков представляваше ОДС и опонираше на колегата Стефан Минков за политиката в областта на корабоплаването и корабостроителството. Тук става въпрос за един екип, за поети предизборни обещания, а изведнъж ни уведомяват, че се сменя Гено Генов с наш опонент от предизборната кампания", заяви Рафайлов. Депутатът допълни, че колкото Николай Василев като транспортен министър има право да вземе такова решение, толкова и народните представители имат право да възразят и ще го направят според процедурите - в рамките на партията и парламентарната група.

Според биографията на Костурков, разпространена от транспортното министерство, той е завършил Висшето военноморско училище във Варна, след което и специалностите "Транспорт и логистика" в УНСС-София и "Търговия" в Икономическия университет във Варна. Има 8 години плавателен стаж на море, 6 години е бил технолог в "Трампово плаване", а през 1998 -2000 г. работи в дъщерната фирма на Параходство БМФ в Лондон като директор по брокеража. Единствен в България достига степента "fellow" в Института за корабни брокери в Лондон.

Преди назначаването си в БМФ, Костурков е бил преподавател във Висшето военноморско училище във Варна.

Рафайлов заяви съмненията си доколко Костурков може да се впише в плановете и проектите на НДСВ за параходството и варненската корабостроителница, за които управляващите щели да получат адмирациите на варненската общественост.

Смяната на Генов с Костурков бе направена часове, след като се провали сделката за варненската корабостроителница и английската компания "Бейкър инвестмънт" изтегли офертата си за създаване на съвместно дружество с БМФ, което е собственик на корабния завод. Също днес шефът на директорския борд на параходството Камен Киров, който бе назначен от Василев на този пост преди две седмици, заяви че ще има нова процедура за приватизацията на корабния завод.

Генов увеличил 10 пъти печалбата на параходството

Рафайлов оспори и официалния мотив на транспортното министерство за смяната - незадоволителни финансови резултати на параходство БМФ. По думите му анализите, изготвени заедно с предишния транспортен министър Пламен Петров показвали, че на фона на неблагоприятното състояние на международното корабоплаване предприятието е в по-добро състояние, в сравнение с други години. За 2002 г. параходството излязло на печалба от около 6 млн.лв. при положение, че в предходни години е имало печалба само 600 хил.лв.

Рафайлов заяви, че БМФ е на печалба и за първите 6 месеца на тази година, но не бил оторизиран да я каже.

В пресцентъра на параходството днес не разполагаха с последните актуални данни от вътрешния финансов одит на дружеството и препратиха за информация след ден. Такива данни не бяха съобщени и от пресцентъра на транспортното министерство.

Още от Бизнес