С цел да се окаже натиск върху Министерството на правосъдието

Варненските магистрати ще правят обществен съвет за строеж на съдебна палата

65 окръжни съдии правораздават в три зали и едно мазе

Сн. Варна утре

Магистратите във Варна започват в четвъртък национална кампания, която има за цел да накара правосъдното министерство да размрази проекта за строителство на нова съдебна палата в града. За целта варненци са решили да създадат обществен съвет, в който да влязат представители на всички девет магистратури в града, съдебната охрана, местните медии и граждански организации.

Ситуацията в съдилищата и прокуратурите във Варна много наподобява бедственото положение, в което се намира Софийският районен съд (СРС). Въпреки всички разправии около СРС, съдиите и служителите в него имат поне перспектива в следващите година-две да се преместят в по-хубави сгради. За Варна такава перспектива няма.

"Общо 65 съдии във Варненския окръжен съд правораздават в общо три съдебни зали. За съдебна зала се ползва и едно мазе, в което на хората им става обидно да влизат", обясни Елена Бангиева, пресаташе на съда. Архивите на апелативната прокуратура са в коридорите, а на окръжния съд са в мазе, което се намира под импровизираната подземна съдебна зала.

Магистратите и граждански организации описват положението като нетърпимо. Апелативният съд в града разполага със само една зала, в която да работи.

"Ние отдавна повдигаме въпроса за строежа на нова съдебна палата. Малко закъсняхме със започването на национална кампания, но сега това ще бъде направено", обясни Бангиева.

Вече близо 80 години Министерството на правосъдието и местната власт във Варна не могат да намерят пари, за да построят съдебна палата, която да събере на едно място всички магистратури в града. Варна е вторият по натовареност съдебен район в страната. В града има 9 съдилища и прокуратури, в които работят повече от 1000 съдии, прокурори, съдебни служители. Те са разхвърляни в пет сгради, а масово съдиите работят по трима-четирима в кабинет. Също като в Софийския районен съд администрацията обитава канцеларии, в които са по 6-7 и повече служители, в това число и в усвоени от коридори и мазета.

Правосъдното министерство от времето на тройна коалиция подписа договори за строителство на две съдебни палати в София и Варна. С идването на ГЕРБ на власт през 2009 година проектите бяха прекратени заради липса на пари и подозрения, че са крайно неизгодни. Тогавашният правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че е "втрещена" от сключените контракти.

Договор за строителството на палатата във Варна е сключен с фирма "Валекс" ЕООД, а цената за изпълнението на проекта е 164 милиона лева, обяви през 2009 година Маргарита Попова. Тя поиска от Върховния административен съд да прекрати договора, подписан от предшественика ѝ Миглена Тачева. ВАС обаче отказа да образува дело и договорът остана висящ.

Варненските магистрати обаче заявяват, че цената за строителство на палатата е била първоначално 130 милиона лева. От окръжния съд напомнят, че фирмата "Валекс" е изпратила предложение до правосъдното министерство да построи сградата за 90 милиона лева, които да бъдат погасени на разсрочено плащане. Предложенията са останали без отговор и вече четири години министерството продължава да не изпълнява действащ контракт.  Общественият съвет за съдебната палата е получил подкрепата на Върховните касационен и административен съд.

По-късно през деня правосъдният министър Зинаида Златанова коментира замразения проект за изграждане на палатата пред депутатите от правната комисия. По думите ѝ проблемът не е решен поради липса на финансиране. Тя съобщи, че до края на месеца планира да посети варненския апелативен район и да се запознае с всички проблеми там. Тя напомни на депутатите, че бюджетът на съдебната власт се приема от парламента и именно Народното събрание може да предвиди средства за справянето с проблема в морската столица.

Пред Mediapool почетният член на Дружеството на инвалидите във Варна Николай Цветков коментира, че подкрепя целта на обществения съвет. Той също отбеляза, че магистратите във Варна работят при много лоши условия, което се отразява и на гражданите.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?