Варненският багер е рушил турски останки в търсене на римски

Варненският багер е рушил турски останки в търсене на римски

Преди ден жители на Варна заснеха как местни археолози използват голям багер, за да разкрият историческите пластове в "гръцката махала" в града. От кадрите се вижда как машината руши останки от древна сграда. С казуса се ангажира общинският съветник от "Демократична България" Стела Николова.

Пред Mediapool тя разказа, че става дума за проект за разкриване и експониране на римската стена на древния Одесос. Проектът се осъществява от общината и регионалния исторически музей.

Тези служители, с които Николова все пак е успяла да говори, са обяснили, че багерът е премахвал останки от турски сгради. Те са гарантирали, че римският слой под тях е незасегнат. Засега няма отговор на въпроса дали археологията трябва да се разкрива по този начин с тежки машини. Общата стойност на проекта е сравнително малка – 42 000 лв.

"Мен много ме притеснява и какво ще се случи и с красивите стари чинари, които се намират около изкопа и техните корени могат да бъдат сериозно увредени. Това са дървета на по 50-60 години", коментира общинският съветник. Обектът се намира в градинката на ул. Цар Симеон в центъра на града до ЖП гарата.

В петък община Варна са изпратили до Николова цялата документация по проекта. От тях става ясно, че археолозите трябва да премахнат турски склад за оръжие, за да стигнат до римската стена.

Споделяне

Още от България