Навръх Никулден

Варненският митрополит Кирил богоугодничи с поръчков "Линкълн"

Отецът: Пежото много гореше

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил дефилира из центъра на Варна навръх Никулден с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид". Колата с базова цена от 34 755 долара (в САЩ - бел.ред.) бе паркирана във вторник пред църквата "Св. Никола" в центъра на Варна, а от нея смирено слезе дядо Кирил. Той отслужи празничната света литургия по повод храмовия празник.

 

Луксозният хибрид ще замени пежото, с което Кирил се возеше досега.

 

"Наложи се да го заменим. Много гори. Колата не е купена с църковни пари. Моделът е от 2012 година. Доставена е специално за мен, преди да излезе на пазара. Само американският президент се вози на такава”, похвали се митрополит Кирил, но не уточни откъде са парите за луксозната кола. Той добави, че не се притеснява от финансови проверки.

 

Автомобилът наистина е много икономичен, сочат характеристиките, качени на сайта на производителя. Комбинираният му разход е галон на 39 мили или 5.2 литра на 100 км (в европейски мерни единици).

 

Цената му обаче (заедно с доставката до България и поръчковата изработка) е двойно по-висока от едно чисто ново луксозно "Пежо" 508, което може да се купи за 37 000 лева и има комбиниран разход на гориво 6.2 литра на 100 км. За да избие разликата от 1 литър на 100 км, митрополит Кирил трябва да измине най-малко 1.5 млн. км сред миряните из Варненско.

 

На пазара за автомобили втора ръка духовникът би могъл да намери много луксозни автомобили и до 20 000 лева.

 

"Линкълн MKZ Хибрид" е първият хибриден модел на "Линкълн“. Колата се отличава с изключителен лукс. В интериора са вградени дървени елементи. Нейно преимущество са и 7 технологии за безопасност. Това е основен коз на "Линкълн" в битката с основния конкурент на американския пазар "Лексус".

 

Това не е първият случай, когато представител на висшия църковен клир стряска миряните с луксозни придобивки. Преди две години Пловдивският митрополит Николай, еднакво известен с острите си критики към духовната нищета и чисто човешката си слабост към лукса, се яви на откриването на учебната година в семинарията в Пловдив с изискани аксесоари към тържествените църковни одежди, чиято цена надхвърля многократно месечната заплата на редови енорийски свещеник. Сред аксесоарите бе позлатен часовник "Ролекс" за няколко десетки хиляди долара и златни копчета за ръкави на ризата, които не отстъпваха по изисканост на скъпия часовник.

 

Скъпите украшения на дядо Николай бяха посрещнати с мълчание от Светия Синод, както впрочем ще стане и с "Линкълна" на дядо Кирил.

Още по темата
Още от България