В навечерието на изборите за патриарх на БПЦ

Варненският митрополит Кирил се оплака, че му искали пари, за да не го хулят

Митрополит Кирил, Сн: БГНЕС

Временният наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - се оплака пред журналисти, че е рекетиран от "много сериозни кръгове", които искали от него пари, за да не го хулят, написа "Труд".

На Ивановден той пристигна в родния си град Плиска, където присъства на ритуала с хвърлянето на кръста, което обичаят разрешава да се извършва и на следващия ден след Богоявление.

Медийният интерес към варненския владика отново се засили, след като първоначално в социалните мрежи, а след това и в повечето медии бе показан прословутият линкълн на митрополита, с който той отива на служба и от прозореца на колата благославя минувачите, някои от които не се отнасят много дружелюбно към жеста му.

“Има някои, които искат средства, за да не правят тази кампания. Аз никога няма нито да дам да ме хвалят, или пък да дам на някои да не ме хвалят”, продължи митрополитът, за когото е известно, че има открити амбиции да се кандидатира за патриаршеския престол, овакантен след смъртта на патриарх Максим.

Дядо Кирил не обясни с какви думи са му искали пари. Но успокои, че тези, които го рекетирали, “бог достатъчно ги е наказал, защото те получиха наказание и се вразумиха”.

За линкълна митрополитът повтори, че нямал притеснения, защото и президентът Плевнелиев му бил казал, че неговото беемве е по-скъпо, отколкото хибрида на клирика за 35 хиляди долара. Кирил не може да се начуди защо още се коментирала колата му.

В разпространеното видео, в което се вижда как ръси със светена вода от лимузината във Варна, нямало нищо неканонично.

“Светотатство е да се говори против църквата. Няма значение как ще се разпространява божията благодат”, каза той. И обясни, че журналистите и всички хора трябва да се замислят от коя страна са - от тази на ангелите или на дяволите.

За късмет и като скъп дар от миряни на предното стъкло на линкълна продължава да стои плюшена костенурка. Митрополитът не е смъкнал и етикета с цената от 8,50 евро на подаръка, посочва "Труд".

Пред местните журналисти владиката Кирил обяви още, че “нашите управляващи и преди, и сега нарушават конституцията, като не се грижат и не се стараят всеки български гражданин да получи религиозно образование”.

По време на литургията в църквата на Плиска присъства и майката на митрополита - Ирина, която е монахиня в Златарския манастир.

Споделяне

Още по темата

Още от България