Варненският окръжен съд оправда Веселин Марешки за изнудване

Варненският окръжен съд оправда Веселин Марешки за изнудване

Варненският окръжен съд оправда лидера на партия "Воля" Веселин Марешки и Красимира Колева. Те бяха обвинени в изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество.

Магистратите отхвърлиха и гражданските искове предявени от частния обвинител Асен Миланов, съобщиха от Окръжния съд във Варна.

Единият иск беше за 40 000 лева за претърпени неимуществени вреди, а другият за 14 830 лeва обезщетение за унищоженото и повредено имущество собственост на дружеството и възпрепятстване на търговската дейност на заведението.

Наказателното дело срещу Марешки и Колева беше образувано във Варненския окръжен съд на 14 август 2015 г. След отвод на два съдебни състава делото започна на 26 януари 2018 г. За година и 10 месеца са били проведени 17 заседания. Последното разглеждане на делото не е било отлагано или отсрочвано по вина на съдебния състав нито веднъж.

Според обвинението, в периода от 9 октомври 2014 до 16 ноември 2015 г. Марешки и Колева се опитали да принудят Асен Миланов да им плаща наем за наетата от него пицария в размер на 10 000 лева, вместо на наемодателя Тони Д., с когото имал договорни отношения.

Асен Миланов е бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от бизнесмена Веселин Марешки.

След като Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето ѝ.

Впоследствие, след искане на Красимира Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че в качеството си на длъжностно лице Костадинов ще помогне за разрешаване на конфликта между него и Веселин Марешки.

На 15 октомври 2014 г. след скандал на улицата се стигна до физическо насилие от страна на лидера на "Воля". Той удари Костадинов, след което бе задържан и обвинен, че е причинил лека телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му функции. По това време Костадинов е общински съветник във Варна.

Споделяне

Още от България