Варненският съд оправда подсъдими за трафик на 231 кг кокаин

Варненският окръжен съд оправда в четвъртък Веселин Цикалов и Иван Христозов, които бяха подсъдими по дело за контрабандата на 231 килограма кокаин, пренесени по море от Боливия. Делото заедно с разследването се води от почти пет години. В крайна сметка магистратите приеха, че двамата няма как да са знаели за контейнера с кокаин, който е бил изпратен на тяхната фирма от Южна Америка.

 

В края на юни 2009 година на борда на кораба "Кристофър", акостирал на пристанище Варна Запад пристига контейнер, пратка от Чили, чийто получател била фирмата на Цикалов "Интерфууд 98. По документи пратката е от вино, бутилирано в Чили.

 

Митничарите решават да проверят какво има в бутилките, защото корабът преминава по изключително рискова за трафика на кокаин дестинация - Чили, Панама, Испания и Италия.

 

Близо 10 дни след пристигане на контейнера и преди да бъде освободена стоката от получателя, пратката е била селектирана за митническа проверка. Тогава било установено, че кашоните с вино били по-малко от обявените. В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче намират специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното.

 

Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 млн лева. Малко по-късно са арестувани управителят на "Интерфууд 98" Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата.

 

Властите обаче така и не са успели да съберат доказателства, че двамата са знаели какво е натоварено в контейнера в Чили и защо той е запечатан в Боливия.

 

В рамките на съдебното дело са разпитани повече от 30 свидетели и експерти, съобщиха от пресцентъра на съда. Магистратите отмениха и паричната гаранция на подсъдимите от 60 000 лева. Присъдата подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?