Варненският съд остави в ареста обвиняем за контрабанда на кокаин

Варненският апелативен съд остави за постоянно в ареста Николай Симеонов, разследван за контрабанда на близо 13 кг кокаин. Във вторник състав на съда потвърди определение на Окръжния съд във Варна (ВОС) от 16 януари тази година, с което му е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда.

От съда припомнят, че 38 годишният пловдивчанин бе първоначално задържан под стража на 10 януари 2013 година. Той е обвиняем по досъдебно производство на ТЗБОП Варна, след като на 26 декември 2012 година при анализ на риска и проверка на контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия, митническите служители установили, че в него има 2 водни джета. В носовите части на водните съоръжения открили 12 пакета с близо 13 кг кокаин.

Получателят на стоката бил Николай Симеонов. Стойността на наркотика се изчислява на повече от 2 млн лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери". Законът предвижда за контрабанда на наркотични вещества в големи размери наказание - от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Още при първоначалното задържане стана известно, че Николай често пътувал извън страната. Разследващите разполагали с данни, че през 2012 година в Тайланд Николай е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена била и съпричастността на обвиняемия към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Николай Симеонов не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още от България