Варненският съд остави в ареста разследван в САЩ българин

Варненският окръжен съд (ВОС) остави в понеделник в ареста българина Ваньо Минков, който е разследван в САЩ за измами и банкови престъпления, извършвани по електронен път, съобщиха от съда.

Екстрадирането на Минков се иска от американската прокуратурата, а българският съд приема, че докато производството по екстрадицията приключи, Минков трябва да стои в ареста. Причината е, че в САЩ го грози наказание до 30 години затвор, което може да го мотивира да се укрие. Другият довод на съда е, че Минков може да се опита да заличи своите действия, ако наистина той е извършителят.

Обвиненията срещу 31-годишния варненец са "за заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация) и заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път", съобщават от Варненският окръжен съд, цитирайки получените документи от американската прокуратура.

Според договора за екстрадиция между България и САЩ, лицето, за което се иска екстрадиция, може да бъде предварително задържано за 60 дни, след което може да бъде освободено, ако страната, която иска екстрадиране, не е изпратила молбата с нужните документи. Срокът от 60 дни в ареста за Минков изтече на 4 август вечерта. На пети август обаче във варненския съд са били депозирани всички необходими документи и оставането му в ареста бе потвърдено.

Варненският окръжен съд обяви още, че същинското производство по искането за екстрадиция ще бъде насрочено в следващите 7 дни. Ваньо Минков може да обжалва задържането си под стража пред Варненския апелативен съд на 13 август.

Случаят на Минков се сравнява с този на Гергана Червенкова, която е разследвана в САЩ за незаконна онлайн търговия с лекарства. От обвиненията срещу Гергана, описани в обвинителния акт, стана ясно, че доказателства за вината ѝ липсват и САЩ оттеглиха искането за нейното екстрадиране. Червенкова получи и силна обществена подкрепа у нас.

В случая с Минков американските власти са проследили IP-адреси в България, с които е работило лице с псевдонима "Цар", което е продавало крадена информация от дебитни и кредитни карти. Основните улики срещу българина са, че единият от проследените IP адреси, с които работил "Цар", съвпадали с регистриран на името на Минков.

Той обаче твърди, че логването към адреса на домашния му интернет може да стане съвсем свободно и на сравнително голямо разстояние, защото той използва в дома си безжичен рутер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?