Варненският съд запорира имот на британец, купен с пари от наркотици

Варненският окръжен съд наложи възбрана на имот на британски гражданин, по искане на властите от Обединеното кралство. Решението касае 2 декара лозе в землището на Варна, кв."Галата". "Имотът е собственост на ООД, регистрирано във Варненския окръжен съд на британския гражданин Стефан Осборн", пише в съобщение на съда.

Теренът е придобит от трафик на наркотици и пране на пари, уточняват от пресслужбата на варненския съд.

В молбата за правна помощ британските власти сочат, че исканата възбрана е във връзка с наказателно производство срещу четирима поданици на Великобритания, сред които и Осборн.

Те са обвинени в доставка на 130 килограма хероин от клас "А" в периода септември 2004 - май 2005 г. По случая тече и допълнително разследване за пране на пари, получени от търговията с наркотика.

Ръководителят на групата Халид Малик е признат за виновен от Кралския съд в Лийдс. Той и Осборн са използвали подставени лица, на чиито имена са купували имущество в Обединените Арабски Емирства и в България. Двамата са посещавали България до арестуването им през май 2005 година.

В края на 2004 г. са били в Добрич, където в съдружие са регистрирали ООД. През май 2005 година във Варна е регистрирано ЕООД, а като едноличен собственик е записан Георги Янев. Година по-късно, през юли 2006г. българинът продал 99 процента от капитала на дружеството на Стефан Осборн. На следващия месец британецът преобразувал фирмата в ООД и по-късно купил лозето край морето.

Споделяне

Още от България