Варненският владика излезе със спокоен призив за диалог по различията

Варненският владика излезе със спокоен призив за диалог по различията

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил разпространи становище по повод на спора между Общинския съвет в Пазарджик и местната гей-общност за публичните прояви на общността, в което призовава за спокоен диалог по различията.

Спорът бе по повод на забраната на съвета за провеждането в града на гей-парад и отказа на прокурора Стефан Янев да я отмени. В постановлението си за отказа прокурорът разви такива теории за отклоненията в сексуалността, че се превърна в "звезда" в интернет-пространството и медиите, а по-висшата инстанция - Върховната административна прокуратура - се принуди да го отмени.

Наред с "откровенията" що е това сексуалност, прокурор Янев прави извода, че "само по себе си публичното демонстриране и изразяване на интимната сексуална ориентация на индивида на обществени места се проявява като форма на разврат, а в в европейското и националното законодателство липсва признато право на разврат".

За разлика от крайно острия тон на прокурора и неприсъщите за длъжността му разсъждения и силно консервативното становище на Светия синод, който преди два месеца определи Прайда в София като "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях", митрополит Кирил в спокоен тон развива тезата за необходимост от диалог и умереност и че "умереността, а не разхищението, внимателният и точен избор, а не прекомерната консумация, са ключови думи в нашите дни, когато изтощаваме все повече и природата, и ресурсите на Земята".

"Същата тази умереност трябва да търсим и в нашето поведение всеки ден с околните. В този смисъл не може да не се стремим към исконните ни ценности на вродената ни народна скромност, но и въздържаност в поведението".

По-нататък Варненският владика продължава: "Отявленото демонстриране на различни, особено сексуални, предпочитания несъмнено може да засегне мнозина от българските граждани. Разбира се, тук ясно трябва да се каже, че Църквата по никакъв начин не се стреми да ограничава правата на волеизявление или каквито и да са други права на хората или определени групи от българското общество, защото като основен закон в християнството е залегнало даденото още от Бога - Творецът на всички и всичко - право на свободен избор".

"Придържайки се обаче към принципите на умереност, напомняме, че както мнозинството е задължено да спазва, да пази и да осигурява правата на малцинствата, така и по-малките групи не трябва да търсят насилствено или агресивно добиване на преимущества", продължава той.

"Както често сме свидетели, агресията ражда само нова агресия. Така ние призоваваме всички към разумен диалог за изясняването на всички въпроси, които могат да предизвикват спор, като с радост бихме посредничили и дали място за подобни дискусии", казва още митрополитът. 

Споделяне

Още по темата

Още от България