Варненското езеро е замърсено от отпадни води

РИОСВ и Басейновата дирекция в града проверяват случая

Хиляди литри отпадни води замърсяват Варненското езеро от началото на март, алармират граждани, които са изпратили снимков и видео материал до Mediapool. Те не посочват имената си, защото се страхуват да не бъдат подложени на репресии от страна на властта и местни групировки.

Сигналът за замърсяването

От началото на месец март наблюдаваме огромен теч на видимо канализационна вода близо до ремонтните дейности по новото кръстовище на Крайезерния път. Мястото се намира точно пред старата железопътна гара на Варна, се казва в съобщението до медиите.

Потокът, който се излива в езерото минава успоредно на дерето продължаващо от новия бул. "Левски".

Водата, която се излива е поне около 200 л/сек. Тя е много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода. По груби сметки, за денонощие над 20 000 кубически метра отпадна вода се вливат директно и неконтролируемо във Варненското езеро.

Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци, пишат гражданите.

По техни наблюдения, този процес е факт от поне десетина дни. Според тях това означава, че за езерото вече има сериозна опасност от екологична катастрофа, измиране на рибата и дори разпространение на зарази.

Възмутените граждани настояват да се установят причините за това бедствие - дали е аварирала канализационна тръба, дали е проблем от построяването на новото кръстовище на Крайезерния път, теч от циганския квартал, или друго, за да се вземат спешни мерки.

Те настояват още да се направи пълна проверка на ВиК Варна, Басейнова дирекция, помпените станции и пречиствателната станция, за да се установи от къде се губят тези количества, защо нищо не е направено по въпроса и защо се крият рисковете от варненци.

Призовават и за намеса на прокуратурата, която да разпореди проверка по случая и да установи нарушителите.

РИОСВ проверява случая

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Басейновата дирекция са запознати с проблема и в момента се извършва проверка по случая.

В момента се взимат проби за изследване. След като резултатите станат ясни, обществеността ще бъде информирана и ще се предприемат необходимите мерки, казаха от РИОСВ пред Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България