Варненци готвят нови протести заради “Алея Първа“

Въпреки че общинските съветници във Варна забраниха строежите в Морската градина, гражданите отново планират да протестират тази вечер. Причината за продължаващото недоволство са свързани с укрепването на крайбрежната "Алея Първа", заяви Славена Панайотова от сдружение "Варна диша", цитирана от бТВ. Тя подчерта, че хората сами се организират, а не сдружението.

 

Според Славена Панайотова протестиращите не са като цяло срещу укрепването на алеята, а срещу методите, по които това се прави, сред които е и изсичането на дървета.

 

"Протестите ще продължат, докато проектът "Алея Първа" не бъде преразгледан", заяви Славена Панайотова, която отправи критики за непрозрачност при приемането на проекта.

 

В последните седмици общият устройствен план на Варна, който определя развитието на града през следващите 25 години, беше подложен на редица критики от различни обществени групи и най-вече от еколозите, които твърдят, че документът предвижда намаляване на зелените площи и застрояване на Морската градина. Притесненията бяха, че “Холдинг Варна” ще застрои крайбрежната ивица в града като “квартал на богатите”.

 

Под натиска на протестиращите, общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина. Представителите на ГЕРБ и БСП обаче сега спорят, кой изобщо ги е разрешил.

 

"Проявихме воля за забрана на строителството в Морската градина, за което получихме конкретни гаранции", заяви общинският съветник от ГЕРБ Иван Портник, който влезна в спор с бившия председател на общинския съвет Борислав Гуцанов.

 

"Планът е приет през 2008 година, а подписа на г-н Гуцанов стои под него", заяви Иван Портник.

 

"Още 2008 г. е забранено строителството, а специфичните правила, които бяха приети по-късно, позволяваха строителството", заяви Борислав Гуцанов.

 

Що се отнася до “Алея Първа“ общинския съвет не може да вземе решение за нея, а то трябва да бъде взето от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България