Варненци излязоха на най-масовия си енергопротест, при това подкрепян от полицията

Четвъртият протест срещу цените на тока във Варна събра най-много хора. Сн. БГНЕС

Четвъртият пореден протест във Варна срещу високите сметки за ток събра най-много хора, като според различни източници събралите се хора са между 1500 и 4000. По повод възникнали стълкновения с полицията предишния ден, шефът на варненската полиция Тодор Иванов безпрецедентно обяви в сряда, че колегите му от града подкрепят масовите протести срещи високите сметки за ток, защото били основателни.

 

Демонстрации се провеждат и в Пловдив, Сливен, Дулово, Смолян, но далеч не толкова масови.

 

Видимо нарастващото множество недоволни от високите цени на тока във Варна се събраха в 18 ч., като скоростно се придвижиха от сградата на общината до автогарата, а към 19. 20 ч., стигнаха до Двете кули, където са разположени офисите на фирма "Енерго-про", която снабдява с електричество Североизточна България.

 

Протестиращите обикалят града, блокират кръстовища, спират движението на автобуси, чиито пътници слизат и се присъединяват към шествието.

 

След протеста във вторник петима младежи бяха задържани за дребно хулиганство. Те нерегламентирано употребили пиротехника, която е била хвърляна сред протестиращите, но в сряда Районен съд - Варна оправда трима от тях.

Според наблюдения на полицията в града по време на протестите до този момент "най-агресивните и с провокативно поведение лица са привърженици на футболни клубове".

 

"Варненската полиция и всички нейни служители подкрепят гражданите в протестите им срещу високите сметки за ел. енергия през последния месец, защото те са основателни и всякакво друго отношение на полицаите към протестиращите е невярно", заяви по-рано директорът на варненската полиция Тодор Иванов, цитиран от агенция "Фокус" по повод инцидент с варненски униформени.

 

Позицията му, меко казано, буди недоумение предвид факта, че като високопоставен служител на реда той няма никакви правомощия по закон да обвързва подчинените си с каквито и да е граждански и политически движения. Още по-малко – да прави оценки дали даден протест е основателен или не.

Тодоров съобщи, че един полицай е с нанесена телесна повреда, след като е бил ударен с камък. Началникът отхвърля твърденията, че негови подчинени са упражнили насилие върху демонстранти и така са предизвикали агресия срещу себе си.

"Това нито по дух, нито по съдържание отговоря на истината и на общите цели, които имаме за охрана на обществения ред... Първите два дни протестните действия не бяха разрешени. Въпреки това, макар такова право да съществува, варненската полиция не предприе действия по прекратяване на протестите. За вчерашния ден (12 февруари -бел.ред.) беше издадена заповед на кмета, в която се разрешава провеждането на протестни действия от 17.00 до 20.00 часа без да е посочено допълнително краен ден. Там е написано всеки ден. В тази заповед обаче има определени маршрути. По време на протестните действия вчера тези разпоредби в заповедта на кмета бяха тотално нарушени", коментира Иванов.

Въпреки това полицията не е предприела никакви действия по прекратяването на протеста и затова началникът не приема "да бъдем обвинявани в лично отношение или в нещо различно освен да опазим обществения ред".

 

Проведеното в сряда шествие, охранявано от над 100 полицаи, също се отклони от разрешения маршрут. Група младежи препречиха пътя на бус на жандармерията, която обаче реагира толерантно, както по-рано през деня обеща шефът на РДВР Варна.

"Ако не се хвърлят камъни и не се чупи имущество, полицаите и тази вечер ще се държат толерантно”, каза комисар Тодор Иванов. Той също така обясни, че е важно да не се стигне до затваряне на Аспаруховия мост , който осигурява връзката на града с Южна България.

Споделяне

Още по темата

Още от България