Варненци на протест срещу колите в Морската градина след трагедия с премазано дете

Варненци на протест срещу колите в Морската градина след трагедия с премазано дете

Граждани на Варна се обявиха колите и паркингите в Морската градина и в неделя вечерта излизат на протест с такова искане пред сградата на Общината. Акцията бе предизвикана от инцидент в събота, когато румънски гражданин при маневриране на паркинг в Морската градина удари дете и то загина на място.

Сдружение "Варна диша" ивелоклуб "Спартак", които организират протеста,отговорни за трагедията са правно-нормативният отдел на Община Варна и Варненският административен съд, защото е отменена заповед на кмета за спиране на движението на автомобили в Морската градина.

Колите в парка трябва задължително да бъдат спрени, защото създават риск за децата, а и зелените площи стават все по-малко, смятат гражданите.

Зам.-кметът на общината Тодор Иванов, обясни, че се борят срещу автомобилите – има поставени знаци, КПП-та и общинска полиция в морската градина. "Хората, които живеят тук, заведоха дела и се съобразихме с решението на съда за достъпа наколи", казаоще зам.-кметът, цитиран от бТВ.

От Общината обясниха, че от 6 години се опитват да спрат автомобилите в морската градина.

Битката граждани-община-съд приключва в полза на автомобилите, защото собственици на терени в парка подават жалби срещу спирането на движението. Така сега колите могат да се движат, но без да спират и да паркират по алеите.

Хората обаче настояват за незабавна и пълна забрана за движение на коли в целия парк.

Протестът ще започне в 18.30 ч.

Преди ден тригодишно дете загина на място, след като автомобил с румънска регистрация го прегази на паркинг до Зоопарка. Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, каквито са правомощията на полицията, потвърдиха от областната дирекция на МВР.

От полицията не уточниха националността на задържания, като допълниха, че е чуждестранен гражданин.  

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?