Варненци протестираха срещу строежи в най-зеления квартал "Чайка"

Общината: Искаме да сложим ред, Недоволните: Не превръщайте последния оазис в гето

Варненци протестираха срещу строежи в най-зеления квартал "Чайка"

Жители на Варна протестираха срещу готвеното застрояване на най-зеления по техни думи квартал "Чайка". Поводът е одобреният от Общинския съвет подробен устройствен план (ПУП) на квартала.

Тезата на община Варна е, че иска да въведе ред, докато живеещите в квартала смятат, че се готви застрояването на последния "зелен оазис" в града и превръщането му в гето.

Планът предвижда ново строителство на блокове и паркоместа в района. Хората са притеснени, че ще бъдат унищожени зелените площи в квартала. Според протестиращите планът е приет без достатъчно обществено обсъждане. Недоволните блокираха движението за курорта "Златни пясъци" в двете посоки за около половин час.

По Закона за устройството на територията Министерството на регионалното развитие няма отношение към подробните устройствени планове в общините, казаха от ведомството на министър Лиляна Павлова, която водеше листата на ГЕРБ на парламентарните избори във Варна.

Подробен устройствен план за жк."Чайка" на Варна не е внасян и не е разглеждан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), се казва в официалното съобщение. От МРРБ посъветваха хората да го обжалват в съда.

Осем жалби в съда

До момента са внесени осем жалби срещу готвеното застрояване, казаха от община Варна.

Квартал "Чайка" е строен през 60-те и 70-те години на миналия век. Той има 69 кооперации със съответната инфраструктура към тях – детски градини и училища. Все още има достатъчно зелени площи, които не са застроени. В квартала живеят около 15 000 души.

Именно те са възстановени на собственици от съда след заявени реституционни претенции. За последните десетина години по този начин са възстановени 18 частни имота. Те ще бъдат застроени с нови жилищни сгради, както и такива със смесено предназначение – жилища, офиси и магазини, стана ясно от думите на главния архитект на Варна Виктор Бузов.

Само 5% частна собственост ще бъде застроена съгласно новия ПУП, заяви Петя Проданова, кмет на район "Приморски", в който се намира жк."Чайка". Тя е категорична, че в квартала няма да се секат дървета, нито да се строят сгради с 26 метра кота корниз.

"Едва ли някой ще поиска да посегне на този квартал. Той е един от най-хубавите и в голяна степен трябва да се запази. Затова е важно да се приемат правилата, които ще ограничат застрояването", каза Проданова.

От 1992 г. досега в ж."Чайка" са построени около 20 нови жилищни сгради. Всички те са с параметри над средните за квартала, изградени са върху старата инфраструктура, която е изчислена за 69 блока, контрира Кръстю Кръстев, председател на неправителствената организация "Зелена Варна". Според него изградената инфраструктура не може да понесе още нови сгради.

"През последните 40 години квартал "Чайка" не се е променил към по-добро. Животът обаче не е спрял преди 40 години и се развива по някакъв начин. Освен вилните зони край Варна, и кварталите се уплътняват", каза главният архитект на Варна Виктор Бузев като по този начин защити предвиденото застрояване в квартала.

"За съжаление животът така стремглаво ни е завъртял, че просто тези параметри и характеристики на жилищните територии няма как да останат по начина, по който са били преди половин век", коментира още Бузев.

Подробният устройствен план на жк."Чайка" е одобрен от Общинския съвет на Варна на 30 март. Преди дни е публикуван в Държавен вестник. Днес е последният срок за обжалването му.

Всеки ден протести до отмяна на застрояването

Изразилите недоволството си около 300 варненци обещаха всеки ден да протестират, докато не се забрани застрояването на зелените площи.

"Квартал "Чайка" е изграден като образец за жилищно строителство и никой от квартала няма да позволи той да се превърне в гето", каза протестиращ. "Не сме наематели в квартала, имаме домове и никой няма право да вкара булдозери в градината ни", каза друг демонстрант.

Хората се обединиха около мнението, че не бива нито едно дърво да бъде отсечено в полза на строежи и частни интереси. Макар че според униформените, които охраняваха демонстрантите, общината не е давала разрешение да бъдат затваряни пътни отсечки, множеството се насочи към бул. "Княз Борис I" и блокира и двете платна. До напрежение обаче не се стигна.

Недоволните се заканиха да протестират пред община Варна в петък, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Кметът съзря политически мотив

Кметът на Варна Иван Портних, който вече беше издигнат за кандидат на ГЕРБ на предстоящите местни избори наесен, съзря политически мотив зад протеста.

По думите му новият ПУП на жк."Чайка" е приет с пълно единодушие от Общинския съвет, с "други думи не е анонсиран вчера", каза Портних.

Той се възмути от съветниците от БСП и лидера им Борислав Гуцанов, които също подкрепили плана. "Сигурно е нормално поведението на БСП, когато са в ситуация на абсолютен разпад, да се опитват да се надигнат от земята, за сметка на тези, които работят", каза Портних.

"Аз съм последният човек, който ще защитава ПУП-а, затова искам да кажа на хората, които са притеснени - всеки има право да го обжалва – затова планът бе обявен в Държавен вестник и три седмици бе на разположение в район "Приморски". Така потърсиха правата си и тези, които атакуват общината, че години наред не е процедирала плана. Дано тези процеси не бъдат яхнати за откровено политически цели", каза Портних.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?