Варшава: ЕС вече разбира, че не бива да наказва държави заради вътрешната им политика

Витолд Вашчиковски

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви, че вижда положителни промени в институциите на ЕС, които според него са започнали да осъзнават, че не бива да наказват държавите заради вътрешната им политика, цитиран от осведомителните агенции.


Пред полското национално радио министърът коментира изявления на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В публикувано в понеделник в германския "Билд" интервю с Юнкер, той казва, че ЕС не трябва да обсъжда налагането на икономически санкции срещу Унгария и Полша заради нарушения на европейските правила, докато съществува възможност за диалог с тях.

"Това са много добри сигнали", каза Вашчиковски, според когото в Брюксел започват "положителни промени". По думите на полския първи дипломат съюзът вече разбира, че "не бива да призовава към дисциплина и да наказва държавите за това, че водят нормална политика и реализират предизборна програма".

Пред "Билд" Юнкер припомни, че Брюксел все още преговаря с Варшава и Будапеща, но подчерта, че в двата процеса няма видим напредък.

 

Унгария и Полша и още няколко други централноевропейски страни се обявиха против разпределението на пристигналите в Европа мигранти по квоти между страните членки.

 

Унгария оспори това изискване в Съда на ЕС, но загуби делото. След това полското и унгарското правителство заявиха, че приемат за сведение съдебното решение, но няма да променят миграционната си политика.

Споделяне

Още от Европа