Варшава изглежда ще се съобрази с решениета на Съда на ЕС за съдебната си система

Лидерът на ПиС Ярослав Качински

Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) са изготвили и внесли в Сейма (парламента) законопроект за изменение на закона за Върховния съд, съобщиха полски медии в сряда.

Инициативата е резултат от решение на Съда на ЕС от 22 октомври, което разпорежда премахване на текстовете в полския закон относно пенсионирането на висшите магистрати.

Освен това съдът постанови принудително пенсионираните членове на Върховния съд на Полша да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон.

Съдиите в Люксембург също наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.

Вестник "Жечпосполита" публикува основните мотиви на вносителите на законопроекта за изменение на закона за Върховния съд.

Сред тях са "отстраняване на несигурността" у съдиите кога ще трябва да се пенсионират поради навършени години; "премахване на влиянието на изпълнителната власт" върху решенията дали даден съдия може да остане на поста си при навършени години за пенсия; връщане на пенсионната възраст от 70 години за членове на Върховния съд и на Висшия административен съд; и възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности.

Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа пенсионирани висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия, отбеляза полският вестник.

Брюксел и Варшава са в конфликт от края на 2015 г. заради реформите на националконсервативното полско правителство, които според ЕК поставят съдебната власт под политически контрол и подкопават европейските ценности.

"Общият модел на тези реформи е, че изпълнителната и законодателната власт сега могат да се намесват в цялата структура на съдебната система", каза във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пред комисията за граждански свободи към Европейския парламент.

"Със съжаление ви информирам, че до днес полските власти не са взели мерки по нито едно от изказаните от комисията опасения по този повод", добави той и констатира, че в Полша "все още съществува системен риск за върховенството на закона", а може да има и още "обезпокояващи развития".

Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че инспектори, назначени от полското министерство на правосъдието, са започнали разследвания срещу съдии, които са правили публични изявления за съдебната реформа, участвали са в публични дебати или са сезирали Европейския съд. Тимерманс спомена и за съобщения, че на някои от разследваните магистрати им е било отказано правото да разполагат с лични правни консултанти.

Той съобщи, че вчера Полша е внесла доклад за това как прилага решението на Съда на ЕС за възстановяване на работа на принудително пенсионираните магистрати, и поясни, че сега ЕК проучва доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа