Варшава очаква финансиране на полския контингент за Ирак от САЩ

Полша е получила първите положителни реакции от страна на САЩ за финансирането на евентуален полски контингент в Ирак, съобщи полският министър на отбраната Йежи Шмайджински, цитиран от АФП.

Получихме първите положителни реакции, но очакваме окончателния отговор, за да определим броя на войниците или на другите представители на службите за поддръжка на реда, които могат да бъдат изпратени в Ирак, заяви Шмайджински пред полското обществено радио.

Вчера полският всекидневник Газета Виборча съобщи, че САЩ са поискали от Полша да изпрати в Ирак между 2000 и 3000 войници, които да бъдат включени в силите за поддържане на реда в страната.

Говорител на полското министерство на отбраната подчерта, че САЩ не са отправили официално искане към полските власти и допълни, че преговорите с Вашингтон продължават. По думите му стана ясно, че броят на полските войници, които ще заминат за Ирак, зависи от размера на американското финансиране за мисията.

Полша твърдо подкрепи водената от САЩ война в Ирак, като изпрати около 200 войници в района на Персийския залив. Близо 50 от тях участваха в завземането и контрола на иракски нефтени платформи и други нефтодобивни съоръжения в Южен Ирак.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?