Варшава отхвърли критиките на Брюксел за Конституционния съд и обяви спора за "уреден"

Европейската комисия грижливо ще проучи отговора на Полша

"Силният човек" в Полша - лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински

Полша, която е заплашена от безпрецедентни санкции заради спорните реформи в конституционния си съд, отхвърли критиките и заяви, че спорът е "уреден", предаде Франс прес.

В отговора си, изпратен вчера на Европейската комисия, консервативното правителство отново определя като "неоснователни изявленията за системна заплаха върху правовата държава в Полша".

Според Варшава приетите неотдавна закони от управляващото мнозинство, критикувани от опозицията като противоконституционни, "са в съответствие с европейските стандарти". По този начин въпросът с функционирането на Конституционният съд бил "уреден изцяло и окончателно".

Полското правителство обвинява зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, че политизира казуса, като "призовава другите държави членки на ЕС да сформират общ фронт с Еврокомисията, насочен срещу Полша".

На 21 декември Брюксел даде на Полша срок от два месеца да отговори на забележките му. Този срок изтече днес.

Европейската комисия е получила отговора на Полша на препоръките си за спазването на върховенството на правото в тази страна членка на ЕС и ще отдели необходимото време да го проучи грижливо, съобщи говорител на комисията, цитиран от Франс прес във вторник.

"Току-що получихме полската позиция по препоръките ни и ще я проучим грижливо", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Той уточни, че отговорът ще се обсъди утре на седмичното заседание на комисията.

ЕК отправи многократни предупреждения на правителството на партията "Право и справедливост", която управлява от 2015 г., защото смята, че неговата реформа на съдебната система е посегателство срещу правовата държава.

Най-критикуваните елементи на реформата се отнасят до новите правила за функционирането на Конституционния съд и назначаването на неговите членове. Те пораждат у Брюксел съмнения дали в бъдеще ще има ефикасен конституционен контрол върху спорни закони.

Ако Полша не даде удовлетворителен отговор, Европейската комисия може да задейства процедура за санкции, включващи замразяване на правото на гласуване в Европейския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа