Варшава отмени Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия

Радослав Шикорски

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски съобщи, че страната му отменя провеждането на серия от мероприятия, свързани с Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия.

Варшава прави това в знак на протест срещу нарушаването на териториалната цялост на Украйна от руските власти, както и свалянето на пътнически самолет на 17 юли, когато загинаха 298 души.

"Във връзка със санкциите на ЕС срещу Русия за нарушаване на териториалната цялост на Украйна всички тези мероприятия ще бъдат отменени. За дълго време", цитира в. "Жечпосполита" външния министър Шикорски.


Говорителката на правителството Малгожата Кидава-Блонска казва, че това е решение на правителството. В напрегнатата атмосфера в момента няма условия за диалог между артистите и обществеността, заяви тя.


"Жечпосполита" обаче отбелязва, че британският премиер Дейвид Камерън не е отменил провеждането на Година на Великобритания в Русия, независимо от факта, че страната му загуби 10 граждани в катастрофата на 17 юли.


Бившият президент на Полша от левицата и до неотдавна представител на Европейския парламент за Украйна Александър Квашневски подкрепя решението на правителството на страната си.


Как може да се организира подобно нещо след всичко това, което се случи, пита той и добавя: Путин няма да отмъсти на Полша, защото в момента има твърде много други проблеми.

По думите на прессекретаря на полското правителство, министрите на културата и на външните работи са стигнали до убеждението, че "в текущата политическа ситуация, във връзка със събитията в Украйна, след самолетната катастрофа, не е възможно да се проведе и организира добре Година на Полша в Русия".


"Културата трябва да обединява зрителите и артистите, трябва да има хубава атмосфера, да се гради единство. Днешните обстоятелства не дават такава възможност", констатира
Кидава-Блонска. Тя изрази надежда, че "в бъдеще ситуацията ще се стабилизира и ще може това да бъде обсъдено отново".


"Кръстосаната" Година на Русия и на Полша бе инициатива на външните министри на двете страни от декември 2013 г. Предвидено бе тя да осигури възможности за размяна на най-значимите постижения в науката, икономиката и културата. През април т. г. обаче полските власти информираха, че смятат да ограничат "политическото измерение" на тази серия от прояви и да съкратят програмата.

Споделяне

Още от Свят