Варшава пак поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск

Варшава пак поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск

Варшава отново поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, предаде Франс прес.

Полският премиер Беата Шидло потвърди, че е против преизбирането на Туск на висшия европейски пост, в писмо до лидерите на останалите страни членки в съюза в навечерието на срещата им на върха в четвъртък и петък.

В писмото Шидло обвинява Туск, който е бивш полски премиер, че "брутално е нарушил" правилото на "политически неутралитет", който той трябва да демонстрира, заемайки висшия европейски пост, и че "е замесен лично" в политически конфликт в страната си.

"Не можем да позволим установяването на опасен прецедент, при който едно демократично избрано правителство на една страна членка е атакувано в политически план от председателя на Европейския съвет", каза Шидло в писмото си.

Тя не навлиза в подробности относно намесата на Туск, за която споменава в писмото си. Но може би става дума за негова реч от 17 декември във Вроцлав, в която той призова полските управляващи да "уважават народа и конституционните принципи и ценности". Той отправи този призив в деня след инцидентите във Варшава, по време на които протестиращи попречиха в продължение на няколко часа на Шидло и на лидера на управляващата консервативна полска партия Ярослав Качински да напуснат парламента. По същото време опозиционни депутати бяха окупирали пленарната зала и протестираха срещу приемането на бюджета за 2017 г., станало при нарушения на процедурите.

Шидло споменава тази ситуация в писмото си, твърдейки, че "опитът да се попречи на приемането на бюджета е бил, според полската конституция, опит да се свали правителството чрез извънпарламентарни методи".

След като обясни така решението на Варшава да представи свой кандидат начело на Европейския съвет, а именно евродепутата Яцек Сариуш-Волски, Шидло заяви, че преизбирането на Туск "срещу мнението на правителството на неговата родна страна би било в противоречие с междуправителствения характер на работата на Европейския съвет".

В интервю от вчера Ярослав Качински каза, че Туск за него е "германски кандидат" и че ако той остане на поста си, това ще задълбочи кризата в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?