Варшава: С хибридното си оръжие "Северен поток 2" Москва ще дестабилизира НАТО и ЕС

Варшава: С хибридното си оръжие "Северен поток 2" Москва ще дестабилизира НАТО и ЕС

Полският министър-председател Матеуш Моравецки нарече планирания руски газопровод "Северен поток 2" "ново хибридно оръжие" и каза, че Москва иска да го използва за подкопаване на НАТО и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

В изказването си пред Парламентарната асамблея на НАТО в полската столица Моравецки нарече газопровода "отровно хапче за европейска сигурност".

Проектът "Северен поток 2" ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва пряко към нуждаещата се от енергоносители Германия от нови залежи в Сибир, като умишлено заобикаля Полша и Украйна, посочва АП.

САЩ и членове на ЕС споделят възраженията на Полша срещу проекта и предупреждават, че той би дал на Москва по-големи лостове за влияние в Западна Европа.

Руският президент Владимир Путин предположи, че съпротивата на САЩ срещу "Северен поток 2" произтича от желанието на американския президент Доналд Тръмп да насърчи износа на втечнен природен газ от САЩ, който се доставя с кораби и е значително по-скъп от руските доставки.

Полският президент Анджей Дуда също предупреди за руските намерения спрямо Западна Европа.

"Трябва да кажем със съжаление, че Москва така и не прие рухването на имперския Съветски съюз. Нашествието в Грузия и незаконното присъединяване на Крим, както и военната интервенция в Украйна илюстрират истинските намерения на Русия", каза Дуда.

В изказването си на пленарно заседание на асамблеята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Северноатлантическият пакт трябва да продължава да се променя, като се приспособява към текущите предизвикателства и се учи да управлява взаимоотношенията си с Русия.

Столтенберг заяви, че на срещата на високо равнище на алианса през юли държавните и правителствените ръководители трябва да подкрепят двоен подход към Русия, основан на възпиране и диалог.

"Трябва да дадем на Русия ясен сигнал какъв ще бъде отговорът за нарушаване на нормите", каза генералният секретар. "Трябва едновременно да се стремим към подобряване на отношенията с Русия, дори да не вярваме в тях. Трябва да сме в състояние да управляваме взаимоотношенията с най-големия ни съсед, който значително увеличи присъствието си по границите ни", посочи Столтенберг.

На форума във Варшава полският президент Дуда и председателят на Сейма Марек Кухчински изтъкнаха, че тема на юлската среща на НАТО трябва да е сътрудничеството с Украйна и Грузия. Кухчински каза, че Полша подкрепя членството на Грузия и Украйна в пакта.

Полският държавен глава подчерта, че Русия е главната заплаха за НАТО и подкопава елементи от международния начин на живот. Дуда се обяви за укрепване на трансатлантическите връзки като главен гарант за сигурността в Европа и призова за укрепване на отбранителните възможности на членките на пакта и увеличаване на бюджетите за отбрана. "Стабилна и сигурна Европа е най-добрата американска инвестиция", заяви полският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят