Варшава се превръща в строго охранявана крепост заради срещата на върха на НАТО

Снимка: БГНЕС

Броени дни преди срещата на върха на НАТО и пристигането на основните западни лидери, центърът на Варшава започва да се превръща в строго охранявана крепост, предаде Франс прес.

По бреговете на пресичащата полската столица река Висла конни полицаи вече патрулират по двойки пясъчните плажове.

Натрупани зад плажните барове, десетки железни ограждения чакат да бъдат разположени.

За няколко часа двуметрова желязна стена вече обгради Националния стадион, който ще е ключово място в заседанията на 27-ата среща на върха на НАТО на 8 и 9 юли. Полицаи в жълти флуоресциращи жилетки са разположени на всеки 10 метра покрай стадиона откъм река Висла.

От четвъртък мостовете около стадиона и улиците в градския център ще бъдат затворени за движение.

Представен от полските власти като най-голямата среща на върха в историята на НАТО, форумът във Варшава ще събере на едно място 18 президенти, 21 министър-председатели, 41 външни министри и 39 министри на отбраната.

Освен членовете на НАТО са очаквани и лидерите на ЕС и на асоциираните страни и страните партньори като Грузия, Украйна и Афганистан.

Делегациите са с обща численост над 2200 души, а броят на акредитираните журналисти надхвърли 2000.

Президентът Барак Обама вероятно ще се почувства като у дома. Домакините любезно са му приготвили в стадиона стая, обзаведена като Овалния кабинет в Белия дом, съобщи пресаташето на посолството на САЩ във Варшава.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?